Петък, 16 Сеп 2022
            
Велико Търново Темида

Апелативният съд във Велико Търново остави в ареста мъж, обвинен в отвличане, грабеж на 65 000 лева и убийство

  17.06.2022 14:04
Апелативният съд във Велико Търново остави в ареста мъж, обвинен в отвличане, грабеж на 65 000 лева и убийство

Апелативният съд във Велико Търново остави в ареста мъж, обвинен в отвличане, грабеж и убийство в Русе. Така търновските магистрати потвърдиха определение на Окръжния съд в Русе от 20 януари 2022 г., с което по отношение на обвиняемия Г. А. В. (р.1972 г.) е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Г. А. В. е бил привлечен в качеството на обвиняем на 18.01.2022 г., като Окръжна прокуратура – Русе му е повдигнала три обвинения –отвличане с користна цел, като деянието е извършено от повече от едно лице; грабеж, в съучастие с още едно лице, като е отнета сумата от 65 000 лева от владението на собственичката и убийство, извършено в качеството на помагач, като убийството е извършено с цел да се прикрият други престъпления – отвличане и грабеж.

Обвиняемият е поискал изменение на наложената му мярка с по-лека. Искането му е отхвърлено, след което това определение е обжалвано в Апелативния съд във Велико Търново.

Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира жалбата за неоснователна. Въззивният съд приема като правилен извода на Окръжен съд - Русе, че от събраните по делото доказателства по несъмненен начин се установява наличието на всички предвидени в чл. 63 ал. 1 от НПК предпоставки, както по отношение наличието на обосновано предположение за авторството на деянията, така и за реалната опасност да се укрие и/или извърши престъпление. Не се споделят доводите на защитата по отношение на продължителността на задържането и твърдението за наличие на прекомерност – срокът на задържането е в рамките на разумното, около 5 месеца, а изменението й в по-лека такава не би постигнало целите на чл. 57 от НПК.

Определението на Апелативен съд – Велико Търново е окончателно.


Ключови думи
убийство Русе
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати