Неделя, 14 Мар 2021
            
Култура

За пръв път показаха изключително ценните археологически находки от 19-те гроба, разкрити край Лясковец

  09.01.2020 14:01
За пръв път показаха изключително ценните археологически находки от 19-те гроба, разкрити край Лясковец

Сребърна фибула с позлата (бижу, с което покойникът е закопчавал дрехата си ), с изображение на тракийски конник с копие и щраусово яйце, оформено като манерка са най-ценните и без аналог в България археологически находки от могилата край Лясковец. Буквално извадени преди часове от стаята за реставрация, днес в административната сграда на Регионалния исторически музей те бяха показани пред журналисти за пръв път. На пресконференцията присъстваха откривателят – археологът Калин Чакъров, директорът на РИМ – Велико Търново д-р Иван Църов и реставраторката Михаела Томанова. Както RegNews писа, при разкопки в края на 2019 г. в подножието на Петропавловския манастир Калин Чакъров разкри откри 19 гроба от римската епоха, датирани от III век  сл. Хр.

 Археологическите разкопки бяха проведени през ноември – декември 2019 г. от екип, в който участваха още археолози от РИМ – Велико Търново и горнооряховския музея, както и такива на свободна практика. Те бяха на могила, част от която попада в частен парцел на собственика на фирма „Троя Стил” Пламен Чесаноров. Поради инвестиционните намерения на бизнесмена, който смята да строи складова база, той е финансирал проучването на могилата в размер на 15 хиляди лева. На могилата преди това са правени частични разкопки преди 3 години от Павлина Владкова, но най-интересните предмети бяха извадени именно дни преди коледните и новогодишни празници.

„Най- хубавото е, че надгробната могила не е засягана от иманярски набези. Може би, защото не беше висока и си личеше слабо. 19-те гроба бяха почти непокътнати, а някои от находките са без аналог в България”, разказва археологът Калин Чакъров.

 В могилата, която е с диаметър 50 метра, бяха разкрити общо 19 гроба от средата на 3-ти век след Хриса, като в три от тях покойниците са погребани чрез трупополагане, от по-късен период и без гробен инвентар, а останалите 16 са кремирани.

 Изключително интересни са гробните дарове. Намерени са керамични съдове, най-вероятни правени в керамичния център край Павликени – леко деформирани и, вероятно излезли от всекидневна употреба и сложени „като за умряло”.

Най-интересните находки са в централния гроб, доста голям по размери – дълбок 1,20 м и дълъг 3 метра. Гробните дарове, открити в него говорят за високия статус на покойника. Най-впечатляваща е сребърната фибула с позлата. Изображението на тракийския конник на нея я прави без аналог в България. „Тя вече е сред акцентите на античната колекция на Регионалния исторически музей. Фибулата е с висока художествена стойност, най-вероятно е правена по поръчка, от голям майстор”, коментира д-р Иван Църов.

Изключително рядка е и другата екзотична находка – щраусово яйце, оформено вероятно допълнително с кожа или дърво като манерка. Според археолозите то е внесено от африканските провинции на Римската империя. Има само едно подобно – в Русенския музей, без обаче да е известно мястото, където е открито. Оригинална е и каната с изображение на човешка маска, като точно такъв съд също не е откриван в България. В централния гроб са открити и следи от растителност – орехови черупки.

Сред находките има и стъклени съдове, някои от тях, като лакримария (сълзник), напълно запазени. Според някои погребални обичаи в такъв съд са събирали сълзите на специалните оплаквачки, който после бил полаган в гроба.

Намерени са и 30 бронзови и медни монети от първата половина на III век, една от тях е от началото на II век. Тези монети са сложени като Харонов обол, с които покойникът да плати на лодкаря Харон да го преведе в подземния свят. Почти непокътнат железен стол също е сред интересните находки в могилата.

За продължаване на разкопките са необходими още 20 хиляди. Историческият музей ще търси финансиране, защото могилата, която е първата проучена в района на Лясковец, е разкопана едва наполовина. Ще се разчита и на помощта на Община Лясковец, и на кмета Ивелина Гецова – ако не с финанси, поне със земекопна техника и работници.

Идеята на директорът на Музея Иван Църов, която сигурно ще се възприеме радушно от лясковчани, е да се организира изложба с находките за празника на града.

Ана Райковска

     

 

 


Ключови думи
разкопки могила Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати