Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

2 889 ученици започнаха новата учебна година в общинските училища в Горнооряховско

  16.09.2019 14:19
2 889 ученици започнаха новата учебна година в общинските училища в Горнооряховско

С издигане на националното знаме и посрещане на училищните знамена започна първият учебен ден в училищата на Община Горна Оряховица. 2889 ученици влязоха в класните стаи на общинските училища. 293 от тях прекрачиха за първи път училищния праг. Всички първокласници от Общината получиха на първия учебен ден книжка с послание от кмета инж. Добромир Добрев.
В първия учебен ден инж. Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева гостуваха в СУ „Георги Измирлиев“.

Заместник-кметът Николай Георгиев удари първия звънец заедно с учениците от ОУ „Иван Вазов“. Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов уважи откриването на учебната година в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. Заместник-кметът Деница Коева и секретарят на Общината Анелия Димитрова бяха гости на училищното тържество в СУ „Вичо Грънчаров“.

Общински съветници и представители на Дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ уважиха тържествата във всички общински училища.


В много от училищата новата учебна година започна с нови придобивки – обновени класни стаи, нови униформи или отличителни знаци, спортни площадки, обновен вътрешен интериор. Децата от началния етап в СУ „Георги Измирлиев“ пък започнаха учебната година с благотворителен жест. По предложение на техните учители, вместо пищни букети, класовете от I до IV избраха благородна кауза – да наберат средства за Родилното отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Така още в първия учебен ден най-малките показаха, че могат да научат на доброта и съпричастност по-възрастните.
Общо 293 първокласници започнаха новата 2019/2020 учебна година в общината. Броят на първолачетата в Горна Оряховица е 235, а в съставните селища е 55. Първокласниците ще се обучават в 15 паралелки, от които 12 в общинския център.
Най-много първокласници посрещна СУ „Георги Измирлиев“ – 85, които ще се обучават в 4 паралелки.

Най-малко са първолаците в Писарево – 3. В 3 от училищата първокласниците ще се обучават в слети паралелки – ОУ „Отец Паисий“ в Писарево, ОУ „Климент Охридски“ в Драганово и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище.
В общинските училища в община Горна Оряховица в първия учебен ден влязоха 2 889 ученици в дневна форма на обучение, които ще се обучават в 147 паралелки.
В държавните професионални гимназии ще учат 1040 ученици, разпределени в 51 паралелки.
И през предстоящата учебна година най-много са учениците в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 400, като всички те са в дневна форма на обучение. Приетите ученици след завършен VІІ клас са 196. Най-много са приетите в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 77 ученици.
За новата учебна година има 2 нови специалности в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – „Полиграфия“ и „Трайни насаждения“ и 1 в ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ – „Ръководител движение“.
Маломерните паралелки в общинските училища се очаква да бъдат 27, а слетите 10. 9 от слетите паралелки са и маломерни въпреки сливането на два класа.
В 5 от общинските училища ще има по-малко от 80 ученици. ОУ „Елин Пелин” – Първомайци, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Поликраище, ОУ „Отец Паисий” - Писарево, ОУ „Васил Левски“ - Върбица и ОУ „Климент Охридски“ - Драганово. За тези пет училища се налага задължително дофинансиране, което ще бъде осигурено от общинския бюджет.
В четири от общинските училища са разкрити групи за задължителна предучилищна подготовка на 5- и 6-годишни деца. Това са СУ „Вичо Грънчаров”, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ОУ „Паисий Хилендарски”.

Децата в тях са 58. Малчуганите в общинските детски градини се очаква да бъдат 1172. От тях 29 са в две яслени групи.
Във всички общински училища и детски градини в община Горна Оряховица са доставени безплатните учебници и учебни помагала, както и задължителната училищна документация.
Две от основните училища на територията на общината са средищни – в селата Върбица и Поликраище, където е осигурен транспорт за пътуващите ученици и са създадени условия за целодневно обучение.

В училищата преди началото на учебната година са извършени проверки от РЗИ и учебните заведения са готови за провеждане на нормален учебен процес.


Ключови думи
първи учебен ден
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати