Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Преди 15 септември: Чертаят посоки и разделят училищата на сектори

  07.09.2020 06:42
Преди 15 септември: Чертаят посоки и разделят училищата на сектори

Необичаен първи учебен ден ще имат учениците на 15 септември, а още по-странен ще е той за учителите с повече практика. Празнично откриване на учебната година по начина, по който го знаем, няма да има. Все пак тържественост - къде по-скромна, къде по-традиционна, ще има навсякъде.  За първи път обаче тази година журналистическият тренд преди първия звънец не е колко ще струва тоалетът на първокласниците или колко ще тежи раницата им. Сега се пресмятат парите за дезинфектанти, маски и прочие предпазващи средства. В училищата пък се чертаят двупосочни движения по коридорите, разграфяват се спортните площадки, правят се графици за тоалетните.
Можете ли да повярвате, че тоалетните са големият проблем на българските училища в момента. Някак си училищните власти успяват да разпределят класните стаи, но с тоалетните е трудно. И ще се наложи масово изпикаване през междучасията, надзиравано от класния.
Хубавото е, че на този етап и учители, и родители проявяват търпеливост и няма още отсега скандали, оставки и напускания. Подготовката на училищата е като за ядрена война. Предвид застаряващия контингент на учителите, имаше страхове да не се окаже армията без редници. Но дали заради  обещанието за по-високи заплати, дали заради чувството за дълг, няма проблеми с напускащи учители. С отказващи да посещават училище деца – също.
Поредният 15 септември. Този път доста странен, но за някои деца – първокласниците, това ще е моделът за първи учебен ден. Така че всички училища ще подготвят празнично посрещане на своите първолаци. Другите може и да разчитат на спомените си от предишни години, но малките ще бъдат уважени.
Във всяко училище вече има план, по който ще се действа тази есен в условията на извънредна обстановка. Общото е, че се отварят всички възможни входове в училищата, обособяват се няколко сектора в сградите, за да са отделени различните възрасти, коридорите са разчертани за двупосочно движение, дворовете също са разпределени между различните класове. Идеята е една – колкото е възможно по-малко деца да бъдат едновременно заедно и ако се появи зараза, тя да бъде локализирана в по-малка общност. С повече или по-малко усилия всички горнооряховски училища остават на едносменен режим на работа със занимални след часовете.
Общото за всички също така е, че учителите трябва да са с маска или шлем. За учениците това е задължително в общите помещения, но не и в класната стая. Дезинфектанти и средства за лична защита на този етап всяко училище осигурява от бюджета си. Синдикатите вече са внесли предложения училищата да бъдат компенсирани за тези непредвидени и в същото време много сериозни разходи, но засега няма решение по въпроса. А разходите наистина са много големи. Минималните задължителни средства за дезинфекция в едно училище като ОУ „Иван Вазов” например са около 1000 лева седмично. Дори и такова стабилно финансово училище не би могло да си позволи подобни разходи дълго време, какво остава за селските училища.
За ОУ „Иван Вазов” задачата да се напаснат всички изисквания за безопасност вероятно е най-трудна, защото да си най-желаното училище в този момент се оказва проблем. Учениците са много и обособяването на потоци изисква желязна организация. Училището вече е парцелирано на четири сектора с отделни входове. Различните потоци ще започват по различно време часовете и ще имат разминаване на междучасията, за да не се засичат. Има разработен график дори за ползването на тоалетните, което всъщност е най-големият проблем навсякъде. И началните учители отсега са наясно, че ще трябва да контролират възпитаниците си дори и в петте минути за пишкане.
На 15 септември в двора на ОУ „Иван Вазов” ще има кратка церемония за 1 клас. За останалите е нормален учебен ден, в който децата вероятно ще разучават новите правила за движение и ползване на общите помещения и спортните бази. Иначе училището посреща новата учебна година обновено след ремонт това лято. Бих искал да говорим за новите ни придобивки като реновиран двор и нови спортни уреди. За съжаление правим родителски срещи, за да си говорим не толкова за учебници и учебен материал, а за маски и дезинфектанти. Надявам се до няколко месеца да сме преодолели тази криза и отново образованието да е на първо място, каза директорът на ОУ „Иван Вазов” Иван Момъков.
В най-голямото училище в Горна Оряховица – СУ „Георги Измирлиев”, също вече се разчертават различни сектори и посоки на движение. Училището е разделено на четири сектора според четирите входа, които ще бъдат отворени. Ще се учи на една смяна, но със стриктно спазване на идеята за разграничаване на отделните класове и потоци. Всеки от четирите входа е снабден с обеззаразяваща пътечка и различни типове дезинфектанти. На главния вход, откъдето ще влизат първокласниците, учителите и външните лица, ще се монтира термокамера, която да измерва температурата. Съоръжението ще бъде поставено до 10 септември и засега май е единственото по рода си в училищата в областта.
Подготвя се план за действие и за басейна, който пък е единственият в Горнооряховска община и се ползва от много деца от други училища.
На 15 септември тържествено посрещане ще има за новаците – 1 и 8 клас. Те ще бъдат поздравени от директора Криси Аврамова и ще влязат тържествено в новото си училище, но по различно време. Празникът за първолаците е от 9 часа, а за гимназистите от 10 часа. Останалите класове ще си организират свои минипразници било в класните стаи, било в двора на училището.
Няма как да посрещнем 15 септември без вдигане на знамето и химна. Колкото и скромно да е, ще си имаме тържество и ще приветстваме децата с първия учебен ден, каза директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Маргарита Атанасова. В Трето основно също върви процес на разчертаване на коридори, общи помещения и двор. Училището е облагодетелствано, защото има голяма база. Особено откритите му площи позволяват едновременно ползване от много деца. Така че осигуряването на сектори, в които да не се засичат различни потоци, не е такъв проблем за Трето. Училището е запасено с дезинфектанти и лични защитни средства, а усилията в момента са да се подсигури всичко необходимо за евентуално преминаване на дистанционно обучение. В училището има деца от многодетни семейства, от семейства с ограничени финансови възможности. Готови сме да им помогнем, за да могат всички деца да получат равен достъп при преминаване към онлайн обучение, сподели Маргарита Атанасова.
Четири входа отварят и в СУ „Вичо Грънчаров”. На всеки етаж ще има по два випуска, които ще ползват различни стълбища. Чертаят се вече стрелки за двупосочно движение по коридорите и се прави график за тоалетните. Базата ни е достатъчна, за да можем да разделим учениците,  без да има нужда да минаваме на двусменен режим. Надявам се, че и родителите ще ни съдействат, за да убедим децата, че трябва да приемат известни неудобства и ограничения в следващите месеци. Ще бъде трудно, но заедно ще се справим с това ново предизвикателство, убедена е Нели Атанасова, директор на СУ „Вичо Грънчаров”. В училището тържествено посрещане на 15 септември ще има за 1, 5 и 8 клас. Останалите ще влязат по определена схема в класните си стаи и ще посветят първия учебен ден на новите правила за влизане, придвижване и общуване в училищната сграда.
В крайна сметка никое училище няма да се откаже напълно от празничния 15 септември. Къде повече, къде по-малко, ще има тържества, които да напомнят за символиката на първия учебен ден. В други години този ден се познава от всеки дори само заради срещата с жени, натоварени с огромни снопове цветя. При тази картина всеки се връща в детството, в своя първи учебен ден и своите първи учители, на които е носил цвете на 15 септември. Този път обаче е различно. Ще помолим родителите вместо да купуват цветя, да запасят децата си с исканите препарати за лична защита и дезинфекция. Ние ще осигурим на всеки, който няма възможност, но все пак това е натоварване за училищния бюджет, което не е планирано, коментира директорът на СУ „Георги Измирлиев” Криси Аврамова.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
първи учебен ден Криси Аврамова Иван Момъков Нели Атанасова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати