Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Дни преди първия звънец училищата още си търсят учители

  15.09.2018 08:12
Дни преди първия звънец училищата още си търсят учители

С нови надежди и любопитство към промените започва учебната 2018/2019 г. във Великотърновска област. На 17 септември 21 815 ученици ще изпълнят с живот класните стаи, а от тях 1805 малки първокласници за първи път ще чуят школския звънец. Изненадващо за всички първокласниците са с 23 повече в сравнение с миналата учебна година, но със стотина по-малко от преди 4 години.  

 Дни преди първия учебен ден училищата и детските градини в областта са готови за едно по-спокойно начало. Санитарно-хигиенните условия са добри, сочат резултатите от съвместните проверки на РЗИ и общините. По график съвместно с ДАИ са извършени техническите прегледи на училищните автобуси. До началото на отоплителния сезон всички училища ще бъдат осигурени с горива. Налични са учебниците, учебните помагала, както и задължителната училищна документация.

 Четири училища ще минат изцяло на електронни дневници: СУ „Емилиян Станев”, ОУ „Бачо Киро”, ОУ „П. Р. Славейков” и еленското СУ „Ив. Момчилов”. 53 училища няма да изневерят на стария хартиен дневник и ще продължат да го ползват редом с електронния.

 Проблем си остава обезпечаването с учители. Към 7 септември в областта все още имаше 29 свободни учителски места. Най-дефицитни се оказват началните учители, където бройката на незаетите е 4, а 7 свободни места има за учител ЦДО в начален етап. Но с началото на учебната година навсякъде ще бъдат назначени учители, увери ни началничката на РУО – Велико Търново Розалия Личева.  

 Заради започващи ремонти учениците от две великотърновски училища  - Спортното училище и СУ „Г. С. Раковски”, които се помещават в една сграда, ще започнат учебната година в други учебни заведения.  Гимназията по електроника „А. С. Попов” ще приюти учениците от Спортното училище, а в СУ „Вела Благоева” временно ще учат тези от СУ „Г. С. Раковски”. До края на октомври, когато трябва да приключи ремонтът, ще бъдат обновени класните стаи и помещенията, сменена дограмата и инсталациите. Предвижда се обновяване на двора, игрищата, спортните площадки и на физкултурния салон.

В още пет училища в областта ремонтните дейности ще продължат и след началото на учебната година, но без да пречат на нормалното протичане на учебния процес: СУ „Владимир Комаров“ – Велико Търново, СУ „Вичо Грънчаров“ и ПГЛПИ „Ат. Буров” в Горна Оряховица, СУ „Иван Момчилов“ – Елена и ПГ „Алеко Константинов“ – Свищов.

 76 са паралелките за след 7-ми клас през новата учебна 2018/2019 година. Заявеният държавен план-прием беше за 84 паралелки, но след първо класиране 2 профилирани и 6 професионални бяха закрити. След третото класиране има 18 паралелки, за които не достигат ученици. „Очаквам поне 9 от тях да са формирани с по 18 ученици. Още три паралелки са от списъка на защитените професии. Остават 6 паралелки също с брой ученици под изискуемия минимум от 18, за които очаквам финансиращия орган да ги подкрепи”, каза още г-жа Розалия Личева. 5 от тях са професионални и са в училищата в Джулюница, Сухиндол и Златарица, както и в търновските СУ „Владимир Комаров” и Хуманитарната гимназия. Една профилирана паралелка „Предприемачество” в СУ „Вела Благоева” също е с малко ученици, но ще бъде запазена.

От 17 до 30 септември членовете на 55 екипа от всички общини на Великотърновска област трябва да намерят адресите и да посетят 131 деца, които в момента, в платформата, където излиза информация за тях, са със статус „незаписани”. Отделно, екипите в пълен състав трябва да обходят и 54 деца, за които в информационната система няма достатъчно надеждна информация. „От МОН ни е възложено да направим и повторна проверка със съдействието на училищата и общините и на всички онези деца, които не са открити на адреса при първото посещение и за тях се знае, че са в чужбина. Посещенията ще бъдат по график, който е създаден преди началото на учебната година”, каза началничката на инспектората.

Ана Райковска

 

 

 

 


Ключови думи
първи учебен ден новата учебна 2018/2019 във Великотърновска област
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати