Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Над 220 български и румънски младежи се обучаваха в науката за виното в сомелиерския център в „Мечата дупка”

  07.08.2019 14:04
Над 220 български и румънски младежи се обучаваха в науката за виното в сомелиерския център в „Мечата дупка”

120 български и 105 румънски младежи от пограничните райони минаха на обучение в сомелиерския център, помещаващ се в култовата някога механа „Мечата дупка” на Самоводската чаршия. Днес бе заключителната пресконференция за българо-румънския проект Sommilabour, чиято основна цел бе повишаване качеството и нивото в областта на сомелиерството и винения туризъм и изграждане на трайни връзки между работодателите и работниците в сферата на предлагането, търговията, и промоцията на вино в пограничните райони. В нея участваха кметът на Сухиндол Пламен Чернев и представители на партньорите по проекта: ръководителят на проекта и председател на „Национална Винарска асоциация” – Сухиндол Станимир Стоянов, а от румънска страна – г-н Габриел Владуц – представител на Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации, гр. Крайова, Румъния.  

 По този трансграничен проект, който е с общ бюджет 495 138, 65 евро, бе изграден модерен българо-румънски обучителен сомелиерски център, който вдъхна нов живот на позанемареното помещение на бившата механа „Мечата дупка”. Бяха обособени 2 зали за обучения, малък офис, енотека и дегустационна зала, оборудвана според световния стандарт в областта на сомелиерството, дегустацията и предлагането на вино. В класическата дегустационната зала са спазени всички изисквания за осветеност и проветряемост, което не позволява нахлуването на миризми, които да пречат на самата дегустация. В нея се поддържа оптимална стайна температура от 22-23 градуса, а хладната механа с каменните си зидове предлага отлични условия.

В сомелиерския център, в продължение на 5 месеца, се проведоха 8 обучения от водещи сомелиери, учени и специалисти от България и Румъния. Макар целевата група да бе основно безработни младежи, търсещи работа, които да овладеят нови професии и да придобият умения, позволяващи им добре да се реализират в областта на винения туризъм и ресторантьорството, в крайна сметка преобладаващо обучаемите са били  ученици от професионални гимназии по туризъм и студенти, споделиха участниците в пресконференцията. Както и хора, които реално работят в хотели и ресторанти и са решили да повишат своята квалификация. Затова пък, в обученията са се включили младежи от Видин до Силистра от българска страна, а от румънска – от всички погранични райони по протежение на река Дунав.

„Нашите ученици, лозаро-винари, също се включиха в проекта. Смятам, че младите хора имат бъдеще в тази професия и се надявам те да се реализират, защото по тези земи вино се е правило от хиляди години. Туризмът също сериозно е застъпен, най-вече във Велико Търново, но дано и Сухиндол да се развие като туристическа дестинация в областта на винения туризъм. Поздравявам ви за този проект, който реализирахте и се надявам той да се надгради, защото това е бъдещето в нашите трансгранични райони между България и Румъния”, заяви кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Проектът приключи, но сомелиерския център в „Мечата дупка” тепърва ще разкрива своя потенциал. Договорът за помещението е подписан с Община Велико Търново за 10 години. „Сомелиерският център ще работи в партньорство с производителите на вина (ще представяме техните продукти), с хотели, ресторанти, турагенции. Вече имаме работни уговорки с местните винопроизводители. Когато се събере група, която иска да бъде обучена, обученията ще бъдат реализирани. Най-важното е, че създадохме центъра, както и подготвихме обучителните материали. Имаме вече ноу-хау как да бъде поднесена и представена информацията, програмата е разработена. Проектът ще се надгражда, с участието и на румънските ни партньори. Ще търсим и допълнително финансиране за нови програми”, коментира Станимир Стоилов.

Сомелиерският център е отворен и за туристите, минаващи  по Самоводската чаршия. В него те могат да дегустират местните вина и да научат повече за тях. Съвсем скоро за постоянно ще бъдат назначени и сомелиери, които да ги посрещат.

 В края на пресконференцията официално бяха подписани партньорски споразумения за сътрудничество с Община Сухиндол и фирми, помогнали и до сега за успешното реализиране на проекта.

Ана Райковска       

    

 

 


Ключови думи
проект трансграничен погранични сомелиерски Мечата дупка
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати