Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Фестивалът „Фолклорен извор” в Царевец събира хиляди любители на българския фолклор

  01.08.2019 15:11
  Фестивалът „Фолклорен извор” в Царевец събира хиляди любители на българския фолклор

В свищовското село Царевец официално бе открито IX издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Повече от шест хиляди участници от цялата страна ще радват  любителите на българския фолклор в 4 поредни дни.
По традиция и тази година Фестивалът започна с молебен за здраве и благополучие,

след което народната певица Гуна Иванова изпя химна на фолклорния фестивал „В Царевец добре дошъл е всеки….”.

Приветствие към всички участници и гости направи основният инициатор и председател на сдружение „Фолклорен извор“ Генчо Генчев, който сподели, че за него няма нищо по-силно от българския фолклор и традиции, които трябва да бъдат съхранени и отнесени в бъдещето.


„Всичко това се случва, когато има сърцати хора, които застават зад всяка една такава кауза. И тази година ние, организаторите, сме се постарали нашите гости да се чувстват добре в Царевец, но всичко това нямаше да се случи, ако нямаше добри хора, с добри сърца, които да откликнат и помогнат да се реализира това хубаво събитие.“, каза Генчо Генчев и благодари на Министерство на културата, под чийто патронаж се провежда фестивалът, на журито, на кмета на населеното място Марин Любенов, на културните дейци от местното НЧ „Светлина – 1927“, на десетките доброволци, спонсори и спомоществователи за безрезервната подкрепа.


От своя страна кметът Марин Любенов изрази радостта си село Царевец да бъде отново домакин на уникалното фолклорно събитие, което в четири поредни дни ще изпълни населеното място с магията на българския фолклор. Приветствени слова произнесе и народният представител д-р Станислава Стоянова,

която беше на събитието заедно с колегата си народен представител Станислав Стоянов. Поздравителни адреси бяха получени и от председателя на Народното събрание на РБ Цвета Караянчева и от министъра на културата Боил Банов. Представителят на националната селекция на CIOFF – България Ивайло Първанов поднесе лично своите поздрави към организаторите на фолклорния фестивал и връчи на Генчо Генчев наградата „Златна кобилица“ и диплом за опазване и съхранение на нематериалното културно наследство,

с пожелание на продължава с вяра, любов и самоотверженост да съхранява българските традиции и култура, за да могат и младите да я видят, съхранят и предадат нататък.
След официалното откриване водещите Вера и Росен представиха на гостите авторитетното жури в състав Юлия Цанкова – председател и членове – Гуна Иванова, д-р Силва Хачерян, проф. Елена Кутева, Димитър Манов, Даниел Спасов и Генчо Генчев. Изненада за всички беше новоучредената награда, която семейството на проф. Елена Кутева обяви, че ще връчи тази година за най-добро представяне в сферата на автентичния фолклор.
С приключване на официалната част бе даден старт на  конкурсната програма, която започна с изпълнението на Детска фолклорна група „Лесичерски надежди“ от с. Лесичери, обл. Велико Търново. През целия ден участници от всички краища на страната ще представят своите музикални изпълнения, а след 20.30 часа гостите на фестивала ще могат да се наследят на концерт в изпълнение на Ансамбъл „Фолк-дер“ от Никозия, Северен Кипър.


Ключови думи
Фолклорен извор
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати