Сряда, 28 Сеп 2022
            
Култура

Ансамбъл „Мерани“ представи грузинския фолклор в Царевец

  03.08.2018 13:44
Ансамбъл „Мерани“ представи грузинския фолклор в Царевец

Още в първия фестивален ден на сцената на „Фолклорен извор“ се представиха артистите от Ансамбъл „Мерани“ от Тбилиси, Грузия. Техният концерт започна веднага след приключването на конкурсната програма в Летния театър на село Царевец. Ансамбълът направи изключително силно представяне на невероятно атрактивния грузински фолклор, с което спечели сърцата и овациите на публиката.


Ансамбъл „Мерани“ Тбилиси, Грузия е създаден през 1934 г. към Грузинския технически университет от известния грузински танцьор Гано Багратиони. От 1993 г. негови художествени ръководители са заслужилите артисти на Грузия Теймураз Кобахидзе и Нино Лазишвили. В дългата си творческа биография „Мерани“ е изнесъл спектакли в повече от 30 страни, между които Холандия, Белгия, Сирия, Турция, Люксембург, Швейцария, Финландия, Испания, Индия, Тунис, Румъния, Чехия, Словения, Гърция и Франция.

През последните години ансамбълът успешно представя уникалната грузинска култура в Италия, САЩ, Кипър, Катар, Естония и Германия. Носител е на много национални отличия, както и на Grand Prix  от международните танцови фестивали в Бурса и Сирия.


От 2010 „Мерани“ са член на Международния танцов съвет (CID) към Юнеско. Репертоарът им включва повече от 15 различни танци, като всеки е с индивидуална техника и се изпълнява с изключително майсторство от танцьорите на ансамбъла.

След края на концерта кметът на Свищов Генчо Генчев благодари на грузинския ансамбъл и художествения ръководител Теймураз Кобахидзе за невероятния спектакъл, който поднесоха на публиката и възможността да се усети по уникален начин фолклорът на Грузия.

Градоначалникът поднесе на Кобахидзе уникален букет цветя - с логото на фестивала и диплом за участие в Осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“.


Във втората фестивална вечер специални гости ще бъдат солистите от Вокалния ансамбъл „Мистерия на българските гласове“, които ще радват на живо гостите в Летния театър на село Царевец. Концертът се очаква да започне веднага след края на конкурсната програма, която е планувано да приключи към 20.30 часа.


 


Ключови думи
Фолклорен извор
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати