Петък, 19 Мар 2021
            
Култура

Хиляди се включиха в деветото издание на националния фестивал „Фолклорен извор“ в село Царевец

  06.08.2019 13:42
Хиляди се включиха в деветото издание на националния фестивал „Фолклорен извор“ в село Царевец

Над 6000 участници се включиха в деветото издание на националния фестивал „Фолклорен извор“, който се проведе от 1 до 4 август в село Царевец.
В неделната вечер, след приключване на четвъртия ден от конкурсната програма, се проведе концерт, в който взеха участие гостуващите формации от Северен Кипър и Колумбия. Кметът на общината Генчо Генчев ги награди със специални плакети и грамоти, а ръководителите на съставите не скриха благодарността си за топлото посрещане от страна на организаторите, публиката  и местните жители.
По-късно на централния площад в Царевец се проведе и тържественотот закриване на фестивала. Организаторите връчиха големите отличия за тази година.
Голямата награда – статуетката „Приз“ на фестивала получи ансанбъл „Кабиле“, с. Кабиле. Наградата се връчва за най-добро цялостно представяне на индивидуален изпълнител, състав или ансамбъл в областта на автентичния фолклор – обясниха пред присъстващите водещите на фестивала Вера и Росен.
Статуетката „Лауреат“ на „Фолклорен извор 2019“ стана  притежание на Ансамбъла за автентичен фолклор „Дикани“ при Народно читалище „Дядо Иван Арабаджията 1926“, село Царацово, обл. Пловдив.
Народната певица и член на журито Гуна Иванова по традиция връчи отличието „Гласът на Фолклорен извор“. Наградата спечели Център за младежки дейности и инициативи – гр. Търговище
Наградата за „Постоянство и традиция“ спечелиха групата за автентичен фолклор при НЧ „Родолюбие 2006“, с. Айдемир, обл. Силистра
Съюзът на българските музикални и танцови дейци тази година за пръв път също присъди своя награда. Тя се дава за отлично представяне и изключителни заслуги за опазването и развитието на българското народно музикално и танцовално творчество в България. Наградата спечели Фолклорен ансамбъл Въжички при НЧ Стралджа , гр Стралджа, обл Ямбол.
Награда от семейство Кутеви бе връчена от проф. Елена Кутева на НЧ „Просвета 1900“ с. Соколово, обл. Добрич.
Бяха връчени още много специални награди, а журито определи победителите в 12 различни категории. Най-добрите във всяка от категориите ще бъдат отличени със златни, сребърни и бронзови медали.
Председателят на "Фолклорен извор" Генчо Генчев не скри, че тази година е била най –трудната за провеждане на фестивала, но отправи огромната си благодарност към всички, благодарение на които фестивалът и тази година приключи успешно. Генчо Генчев благодари на членовете на журито, на кмета на село Царевец Марин Любенов, както и на всички партньори и спомоществователи, които подкрепиха „Фолклорен извор“. В благодарствените си слова, Генчо Генчев специално се обърна към председателя на ППОК „Изгрев 93“ Ганчо Ламбев, който още  от създаването на фолклорния фестивал e основен спонсор. Кметът  на община Свищов  благодари сърдечно на всички 120 доброволци, които положиха много усилия, за да се чувстват гостите и участниците на „Фолклорен извор“ по най-добрия начин.
След като бяха връчени още много специални и поощрителни награди, последва тържествена заря и концерт на  певицата Цветелина. Тя също реши да изненада организаторите като  обяви, че ще направи подарък на миналогодишната носителкна на статуетката „Гласът на Фолклорен извор“ Теодора Славова от гр. Варна, като запише дует с нея. Теодора участва и тази година на фестивала. Още с първите изпълнения на Цветелина, присъстващите се хванаха на хоро, а по-късно Цветелина обяви, че подарява и двете си нови книги на местното читалище.
Всички призьори в различните категории от деветото издание на „Фолкорен извор“ ще бъдат обявени в следщите дни на сайта на фестилава www.folklorenizvor.com.


Ключови думи
Фолклорен извор Царевец
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати