Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Крепостта Царевец ще бъде обагрена в зелено за Европейския ден на донорството и трансплантацията

  10.10.2020 17:51
Крепостта Царевец ще бъде обагрена в зелено за Европейския ден на донорството и трансплантацията

Тази вечер в 20,30 ч. крепостта Царевец ще бъде обагрена в зелено, а Велико Търново ще стане част от отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията.
Историческата и духовна столица на България, заедно с други  шест български града, се включват в кампанията в България. Във всеки от градовете един от знаковите обекти – визуални символи, ще бъдат осветени в зелено - цветът на донорството и трансплантацията.
Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи обществения дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и израз на благодарност към медицинските специалисти, които помагат да се спасяват животи.
В зелено, освен Царевец, ще бъдат обагрени също Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ и сградата на общината в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, сградите на общини Русе и Бургас.
Във Велико Търново ще се проведе и информационна кампания по темата – на 15 октомври пред сградата на общината, от 13,00 до 14,30 ч. Инициативата е на Изпълнителна агенция „Медицински надзор и доброволци на Български младежки червен кръст.
Преди година в парк „Света гора’’ бе открита мемориална чешма в знак на почит към донорите в България. Инициативата бе на Сдружение „Пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“ и Община В. Търново.


Ключови думи
Царевец донорство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати