Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Намери се купувач за част от базата на СУПЦ в Горна Оряховица

  28.07.2019 10:06
Намери се купувач за част от базата на СУПЦ в Горна Оряховица

Фирма, специализирана в печатарския бизнес, иска да купи обособена част от базата на вече несъществуващия СУПЦ „Елена Грънчарова“ в Горна Оряховица. Желанието на горнооряховското „Принт - Прес“ ООД влезе за гласуване в Общинския съвет в града, който от своя страна взе решение  имотът да бъде пуснат на публичен търг с тайно наддаване.

Става въпрос за 1604 кв. м., предназначени за ниско застрояване за производствени и складови дейности. Лицензиран оценител е определил първоначална тръжна цена в размер на 53 493 лв. без ДДС. Тя е по-висока от данъчната оценка на имота, която е 20 852 лв.

С търга местната власт в Горна Оряховица прави крачка към решаването на дългогодишния  проблем със сградния фонд на СУПЦ „Елена Грънчарова“. Дейността на центъра, който от 1991 г. приемаше ученици, завършили помощни училища, такива в неравностойно социално или физическо положение, както и деца без родители, бе прекратена от 1 септември 2012 г. Като причина тогава бе посочено, че социалната услуга не отговаря на стандартите и критериите за материална база, регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

Със закриването на услугата горнооряховчани поеха глътка въздух. Публична тайна е, че през годините, в които функционираше като социална услуга, потребителите на СУПЦ „Елена Грънчарова“ създаваха проблеми в града. Някои от тях извършваха противообществени прояви, други – криминални. Адекватността на услугата и материалната база бяха обект на многократни проверки. Една от знаковите такива бе през 2009 г., когато лично тогавашният социален министър Тотю Младенов посети СУПЦ и установи нередности. 

Към август 2012 г. заетостта на СУПЦ при капацитет от 30 места бе 26 души. Те бяха пренастанени в други социални услуги, в семейна среда или защитени жилища. Базата пък бе вързана към СОТ, а кухненското оборудване – пренасочено към домашния социален патронаж.

След 1 септември 2012 г. общинската управа не спира да търси цялостно решение на казуса със сградния фонд. Един от вариантите бе там да има Кризисен център за жертви на насилие. През 2014 г. пък бе направен опит в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица да се създаде изнесен център за обучение на медицински сестри и специалисти по здравен мениджмънт към Медицинския университет в София. Идеята бе част от базата на СУПЦ „Елена Грънчарова“ да бъде превърната в общежитие за студентите. Заради демографската криза обаче до реализирането й така и не се стигна.

Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
СУПЦ купувач Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати