Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Съветниците отхвърлиха предложението за референдум за чистотата в Горна Оряховица

  20.12.2018 11:16
Съветниците отхвърлиха предложението за референдум за чистотата в Горна Оряховица

Референдум за или против преминаването на дейностите по чистотата в Горнооряховско към Общината няма да има. Предложението беше внесено от 10 общински съветници, но не намери достатъчно подкрепа в ОбС и бе отхвърлено. За гласуваха вносителите – петима от БСП, четирима от „Коалиция за възраждане на Община Горна Оряховица” и един от СДС.
В дебата, продължил повече от час, се включиха и граждани, които застъпиха и двете позиции. Реално обаче се говореше повече за това колко лошо се върши услугата и колко е скъпа, а не защо всъщност е необходим референдум.
Бизнесменът Николай Рашков представи и пред общинските съветници многократно повдиганата тема за високата цена за една лоша услуга, при положение, че дейността се извършва от частна фирма. Според него плащанията към „Клинър” са довели до криза в общинския бюджет в края на годината. Всички средства, събирани от такса смет трябва да са под контрола на кмета и да се насочват към общинско предприятие. Така ще се постигне по-ниска цена на услугата, а в същото време ще има възможност за повече контрол и подобряването й, смята Рашков. Ако не можете да се справите с управлението на една общинска фирма, как да ви вярваме, че можете да управлявате една Община, мотивира се той. И тъй като той не вярва в свободната воля за гласуване на съветниците, затова иска жителите на общината да си кажат мнението на референдум. Общо взето същото каза и Даниел Божанков преди да призове съветниците да подкрепят референдума.
Противоположното мнение защити Симон Милков, според който въпросът за референдума не е формулиран точно, допитването ще струва 120 000 лева, които ще трябва да се платят от всички горнооряховчани, а в крайна сметка едва ли ще има успех, тъй като в България все още няма успешно проведен референдум.
След гражданското встъпление започна дебатът и на съветниците. Нагласите бяха ясни още след обсъждането в комисиите, които отхвърлиха предложението с изключение на комисията по териториално и селищно устройство. Категорично зад предложението застана БСП, като Огнян Стоянов използва същите мотиви – прозрачно финансиране, намаляване на цената и по-качествена услуга, ако дейността стане общинска. Според него има пример за успешен референдум в община Садово.
Кирил Кирилов от „Обединени патриоти”, подразнен от обвинението, че не гласуват свободно, вметна, че съветниците трябва да гласуват не със сърце, а с разум. Той подчерта, че никой не е против преминаването на дейността към Общината, но това трябва да стане постепенно и без да предизвиква криза с боклука. Напомни също, че законът за референдумите не позволява да се поставят въпроси, касаещи бюджета, а този е точно такъв. Още повече пък, че самият закон за референдумите е така направен, че да не позволява те да бъдат ефективни. Същата теза защити и Деница Цветанова.
Според Димитър Николов пък темата се използва за политически пиар в предизборна година. Обикновеният човек не се интересува кой ще чисти, а иска да му е чисто. Кой ще плати сметката за един референдум, от който определени политици ще натрупат политически дивиденти, а е възможно да се стигне до криза с боклука, ако останем без фирма, която да чисти. Защо това предложение не бе направено преди година или поне през септември, когато се обсъжда темата, а сега, попита още Николов.
Огнян Стоянов репликира, че говори по темата от години и още в началото 2018 г. е напомнил, че трябва да се вземе решение отрано, а не да се топа топката, докато не остане време и по принуда Общината продължи да работи с частната фирма.
Бившият кмет Никола Колев изрази съжаление, че започналото през септември обсъждане е замряло без да се разшири темата и да се включат повече мнения. Отговорността е изцяло на кмета, но винаги е полезно да се чуят повече гледни точки и да се включат повече специалисти в подготовката на процедурата, каза той.
То е ясно, че няма да приемете референдума и отново ще чисти фирма, поне направете така, че да има повече контрол и повече възможности за въздействие, призова Йордан Яков.
Кметът Добромир Добрев призова за финал за коректно цитиране на цифрите. Според него появилите се в интернет обвинения в огромни суми, плащани на фирмата по почистването не отговарят на истината. Както са некоректни и изнесените данни за съседни общини. Единственото успешно допитване пък не е в община Садово, а само в Катуница, коригира още кметът.
Едно е вярно – метенето, миенето и снегопочистването не са на ниво. Затова те стават общинска дейност от следващата година. За да поеме и сметопочистването обаче Общината има нужда от повече време и подготовка, обясни кметът. Според него с новите изпълнители на услугата ще се подпише различен от досегашния договор. Първо ще е за 5 години, а след това няма да се плаща на контейнер, както е сега, а на количество.
В крайна сметка предложението за референдум бе подкрепено от 10 съветници, 16 бяха против и 6 се въздържаха. Така че референдум няма да има.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
референдум
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати