Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Референдум за чистотата ще обсъжда ОбС в Горна Оряховица, граждани организират протест срещу отхвърлянето му

  17.12.2018 11:40
Референдум за чистотата ще обсъжда ОбС в Горна Оряховица, граждани организират протест срещу отхвърлянето му

Предложението горнооряховчани да решат на референдум кой да почиства – общинска или частна фирма, влиза за обсъждане на последната сесия на ОбС за годината на 20 декември. В същото време граждани се организират за протест, с който ще настояват предложението да бъде прието. Привърженици на идеята за референдум се събират пред Общината половин час преди началото на заседанието на Общинския съвет.
Проявата е обявена като надпартийна, а присъствието на политици било нежелателно. Но пък организаторите не само искат насрочване на референдум, но са обявили и вярното решение, което трябва да вземат горнооряховчани. И според тях това е да се чисти от общинска фирма, защото така щяло да е по-евтино.
Предложението за референдум бе направено на предишното заседание на ОбС от десет съветници от БСП, АБВ, СДС. Тогава не влезе в дневния ред заради процедурни пречки. След това обаче бе вкарано по правилник и мина през всички комисии (повечето дават отрицателно становище, само една го подкрепя). Предложението е горнооряховчани да определят дали почистването в общината да се даде на частна фирма, както е в последните десетина години или да се направи общинска фирма и тя да чисти, както е било преди. Тъй като се очаква мнозинството в ОбС да отхвърли идеята за референдум, се организира и протеста, който да окаже натиск преди вземането на решение в четвъртък.
Междувременно Общината работи по междинен модел, при който метенето, миенето и снегопичстването ще се извършват от общинско предприятие, а сметосъбирането в града и останалите селища ще се даде на фирми, като са обособени две поръчки. Преди няколко дни бяха отворени офертите за почистването на селищата. Там се конкурират две фирми. Тръгва и процедурата за избор на фирма за града. Двете процедури трябва да приключат преди февруари 2019 г., когато изтича договорът на фирма  „Клийнър”, която чисти сега.
 


Ключови думи
референдум
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати