Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

14 казана с градинарска чорба къкриха в Златарица

  01.09.2018 15:49
14 казана с градинарска чорба къкриха в Златарица

Стотици гости събра тазгодишният Празник на градинарската чорба, провеждан от 13 г. насам в Златарица. По традиция кулинари от цялата околия показаха майсторлъка си в местността ``Черничките`` - мястото, където през XIX – XX в. са изпращани и посрещани златаришките градинари, тръгнали на гурбет по Влашко, в Чехия, Сърбия, Русия... Златаришките градинари заминавали през февруари, прибирали се по Димитровден, а с техни средства са изградени първото килийно училище в града, църквата, местният музей. Те помагали и на талантливи, но бедни деца, да се изучат.
Общо 14 казана с градинарска чорба къкреха днес в ``Черничките``. Един от най-младите майстори, който се въртеше край огнището, бе Асен Асенов.

Асен е от златаришкото село Родина и ръководеше процеса по готвене в отбора на читалище ``Напредък 1912``. Асен е едва на 18 г., но вече е печелил първо място от празника. През миналата година станал пръв с бистра градинарска чорба, но този път заложил на застроената. Различни зеленчуци, 10 вида подправки и два вида гъби – манатарки и печурки, брани лично от него, сложи в казана Асен. Заедно с тях той метна вътре и цял кочан царевица.


Асен е завършил ПГТ ``Д-р Васил Берон``, работи в хотел ``Янтра`` във Велико Търново, а в момента кара курсове за главен готвач. Освен с кулинария, Асен се занимава и с народни песни и танци – той е двигател на младежката група за народни песни и танци ``Изворче`` към читалището в Родина.
``Каквото има в градинка слагаме в садинка`` бе мотото, с което в празника се включиха майсторите от Горско ново село.

Начело с Ценко Дуков, те представиха турлю гювеч и качамак с масло и мед. Главно действащо лице край казана на лясковския пенсионерски клуб ``Зора`` пък бе Мария Драева. Клубът участва за трети път в празника в Златарица и все си е тръгвал с награди. Тази година Мария и отборът от Лясковец се представиха с чорба с над 10 вида зеленчук.

Нямаме само бамя, защото ако не се накисне в домат става лигава, издаде тайната на вкусната чорба Мария.

Всеки желаещ можеше да облече народна носия. За първи път тази година участниците приготвиха и постни зеленчукови яхнии. Кметът на Златарица Пенчо Чанев припомни, че от вкусната градинарска чорба ще имат възможност да опитат и ползвателите на Старческия дом и на Центъра за настаняване от семеен тип в Златарица.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Златарица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати