Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

12 сватби с невръстни булки е разследвала Прокуратурата в Горна Оряховица

  26.08.2018 07:05
12 сватби с невръстни булки е разследвала Прокуратурата в Горна Оряховица

От началото на годината Горнооряховската районна прокуратура е работила по 12 сигнала за сватби с непълнолетни момичета. 10 от случаите вече са решени, а два са на етап производство, като по единия има повдигнато обвинение, а по другия още се работи.
Сватби всъщност не е точно казано, тъй като браковете се сключват неофициално и не по гражданския ред, а по обичаите на съответната общност. Затова и стигналите до знанието на Прокуратурата и Съда случаи на съжителства с непълнолетни момичета всъщност са само върха на айсберга. Традицията за ранни бракове в ромските общности изглежда непреодолима, въпреки всички усилия на българските власти. И въпреки това, че голяма част от представителите на тези общности вече са минали европейска школовка, работейки на Запад.
Горнооряховската Прокуратура работи на територията на три общини – Горна Оряховица, Стражица и Лясковец, в които има различни ромски общности и малцинства, които се определят като мюсюлмански. Те се различават съществено по религия, обичаи и начин на препитание, но всички все още държат на ранното встъпване в семейния живот, особено за девойките. Драстични случаи с 12-13-годишни булки в региона почти няма. Масова е практиката обаче момичетата да се задомяват между 14 и 16 години. Женихите съответно също са в сравнително крехка възраст – обикновено момчета на по 18-20 години. Няма случаи на съжителство между непълнолетно момиче и много по-възрастен мъж. При ромите поне такава практика няма.
Съжителството без брак с непълнолетно лице (под 16 г.) се преследва от Закона като престъпление против младежта и се урежда от чл. 191 в НК. За най-често срещаните случаи – на съжителство без брак между пълнолетно лице и непълнолетна, се предвижда наказание до 2 години лишаване от свобода или пробация и обществено порицание. Когато пълнолетният не е осъждан наказанието е глоба. Всъщност такива са и масовите наказания, налагани от Съда.
Практиката е първо да се възложи на Полицията и социалната служба проверка на място. Установява се възрастта на девойката и се снемат обяснения от нея и родителите. За да има престъпление, момичето трябва да е под 16 г., а младежът да е пълнолетен. Когато се установи наличието на такива предпоставки за престъпление, младите и семействата им се предупреждават, че нарушават закона и им се дава срок да преустановят съжителството. Ако това не стане, вече се стига до дело и обвинение. Когато и двамата младоженци са малолетни, те не подлежат на наказание, а се търси отговорност от родителите. Това обаче са изключително редки случаи. По-често се случва докато трае разследването булката да навърши 16 години и двамата да сключат законен брак. Тогава делото се прекратява.
Нашите традиции са, когато момичето стане жена и има мензис, да се задоми и да създава семейство. Това може да стане на 13 години, може и на 16 години. Никой не жени деца с деца, нищо не става насила, опитва се да обясни ситуацията един представител на мюсюлманската общност във Върбица. Според него, каквото и да предприема държавата, обичаите им няма да се променят.
Което донякъде си е така – практиката не се променя, независимо от санкциите и присъдите. Все пак възрастта на невръстните младоженци като че ли малко по малко се вдига. Поне момчетата вече не ги женят преди да са станали на 18 години и все по-често те завършват училище преди да се нагърбят със задължението на бащи.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Прокуратура
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати