Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Проф. Иво Христов: България престава да бъде страната на българите

  11.07.2018 11:12
Проф. Иво Христов: България престава да бъде страната на българите

Известният социолог и народен представител проф. Иво Христов представи последната си книга във Велико Търново- „Пред пепелището на нестаналото българско общество“. Преработеното второ издание е изчерпано в почти всички книжарници затова десетки жители на старата столица чакаха час преди срещата, за да си купят екземпляр лично от автора.
Огромен интерес предизвика присъствието на проф. Иво Христов във Велико Търново. Представянето на книгата за пореден път се превърна в дискусия за съдбата на България и загубите, през така наречения преход, който според автора дори не е започнал.
„Книгата всъщност е опит за един по-сериозен, и не бих казал толкова обвързан  със страстите на политическия ден,  анализ за това как я докарахме до тук“, сподели за RegNews.net проф. Иво Христов.
По думите му преходът е клише, с който нацията е залъгвана през последните 30 години. Според него е извършена операция за отнемане на активите в обществото, създадени с кръв, пот и сълзи от нашите предци.
„Нацията беше залъгана, беше излъгана тотално. А ако трябва да говорим за отговорност, тя допусна да бъде излъгана. И то бих казал по елементарен начин“, споделя проф. Христов. Той допълни още, че представя само истината, но не дава решение за проблемите и  подчерта, че не винаги има панацея за справяне със ситуацията.
„И това, което е най-опасното е, че бавно, но сигурно се подменя етническия и цивилизационния код в българското общество. Казано простичко, пред очите ни тази страна престава да бъде страната на българите“, обясни Иво Христов.
Той допълни, че активното население на страната отдавна е в чужбина, а огромни за нашите мащаби региони са обезлюдени. Той подчерта още, че България е унищожила индустрията си, като даде за пример Велико Търново, където по думите му се произвеждат само салами и бира.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Иво Христов социолог книга представяне българи България
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати