Петък, 19 Мар 2021
            
Общество

Издирват в архивите търновци, учили в Европа от Възраждането до 1944 г.

  27.06.2018 15:11
Издирват в архивите търновци, учили в Европа от Възраждането до 1944 г.

„Държавен архив” – Велико Търново стартира проектът „Европейци и великотърновци учили в Европа, с принос за обществено-икономическия и културен  живот в Търново“. Днес, в Областна администрация се проведе пресконференция с представители на партньорите по проекта – Областна администрация – Велико Търново, Община Велико Търново, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, „Демократичен съюз на българите в Румъния“ – Букурещ, както и Държавните архиви в Русе, Габрово, Разград и Силистра. Те споделиха какво ще бъде участието на всяка една институция.

 Проектът  се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културно наследство“, модул „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“ и е на стойност 5241 лв. Целите, които агенцията си поставя е, за 8 месеца, колкото е периодът на изпълнението, да се извади това, което се крие в хранилищата на архива, неизвестни досега, за търновци с европейско образование и доказали се със своята дейност в полза на града. Така също да се популяризират резултатите от издирванията, което ще е главният ангажимент на Община Велико Търново и Областна администрация. Проектът е адресиран към младите хора, да познават миналото и да се гордеят с постиженията на техните предци. „Той е особена актуален днес, когато много млади хора избират да получат образованието си в чужбина”, каза Ивелина Караилиева от „Държавен архив” – Велико Търново. Затова в проекта пряко се включват и млади хора – ученици и студенти.  

Самата издирвателска и научна работа ще се върши освен от служителите на „Държавен архив” – Велико Търново, така и от преподавателите от катедра „Нова и Най-нова история на България” във ВТУ – доц. Лора Григорова и Анка Игнатова. „Преди време попаднах в архива на документи свързани с Михаил Попилиев, наистина гордост за града ни. Завършил право във Франция, работил известно време като адвокат в Търново, един от създателите на Софийския университет и дарител на читалище „Надежда”, т.е. никога не е губил връзката си с родния си град. Така че, тази тема ми е присърце. Все пак това не е нова тема за историците в Търново, но това, което се случва в момента е нов етап в разработването й. Има на какво да стъпим, но има и какво да намерим и да покажем. Ние сме в дълг на всички онези, които са допринесли за нашия град”, каза доц Лора Григорова.

За учениците от клуба по етнология „Доц. Николай Колев” в Хуманитарната гимназия проектът вече е започнал, защото те са издирили 22 великотърновци - възпитаници на Първа мъжка гимназия, които са учили в Европа, върнали са се и са допринесли за развитието на града. Това съобщи учителят по история и ръководител клуба в училището Павлин Витанов.

Всички участници призоваха великотърновци да си разровят старите албуми и да прегледат документи, които са запазени в техните домове – картички, свидетелства за раждане и брак, дипломи свързани с техни родственици и да ги предоставят за съхранение в „Държавен архив” – Велико Търново. Така те ще подпомогнат обогатяването на архивния фонд, ще съдействат за запазването на родовата им памет и ще обогатят изворите за историята на старата столица.

Ана Райковска

 

 


Ключови думи
Държавен архив - Велико Търново проект великотърновци учили в Европа
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати