Събота, 31 Дек 2022
            
Велико Търново Други

Държавният архив във Велико Търново чества 70 г.

  01.10.2022 16:38
Държавният архив във Велико Търново чества 70 г.

Своята 70-та годишнина ще чества Държавният архив във Велико Търново. Церемонията за юбилея ще се проведе на 4 октомври от 16 ч. във фоайето на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ в Старата столица. Тя ще бъде открита със слово на председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев. Програмата вклюва също връчване на грамоти и музикални изпълнения.

Акцент в честването е изложбата „Съкровищата на държавните архиви“. Тя е посветена на седемдесетата годишнина от създаването и институционализирането на българските държавни архиви в единна система, чиято основна и неизменна във времето задача е съхраняването на националното документално наследство на България.

Целта на експозицията е да представи най-емблематичната част от уникалните и особено ценни документи, които се съхраняват в 29-те архива от системата на държавните архиви. Става дума за свидетелства, които най-категорично разкриват духа на времето, в което са създадени, и представят същността на историческите процеси на всички нива – както държавни документи и договори, изиграли огромна роля на политическата международна сцена и пряко свързани с историята на България, така и такива, които отразяват живота и съдбите на обикновените хора – регистри, лични дневници, снимки и др.

Таблата в експозицията отразяват едни от най-впечатляващите архивни материали, съхранявани в системата на Държавна агенция „Архиви“. Сред най-открояващите се са Попгладичовият препис на „История славянобългарска“ от 1809 г., снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, Дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски, решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция на Княжество България, приета на 16 април 1879 г., нейните изменения от 1893 г. и 1911 г. (Сребърната конституция), както и тази от 12 юли 1991 г., Държавният печат от 1879 г., Манифестът за провъзгласяване на независимостта на България, писмо от Гоце Делчев до неговия съратник Никола Александров от Враца, Цетинският псалтир от 1495 г., фермани за строежи на храмове, семейни книги и църковни регистри, множество уникални и интересни фотографии и стари богословски текстове.

Изложбата „Съкровищата на държавните архиви“ се опитва да визуализира огромната значимост на националната архивна институция, представяйки изключително важни документи и артефакти, свързани със знаменателни събития, които са неизменна част от формирането и утвърждаването на българската нация и държавност.


Ключови думи
Държавен архив - Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати