Събота, 20 Мар 2021
            
Общество

С пролетно почистване Елена се включва в Деня на земята

  18.04.2018 12:34
С пролетно почистване Елена се включва в Деня на земята

За поредна година Община Елена организира кампания за пролетно почистване. На 20 април /петък/ жителите на града ще излязат от вкъщи или офиса и заедно ще  го почистят и подредят. Така те ще дадат своя принос в кампанията за Световния ден на Земята, 22 април, която тази година е под мотото „Свят без замърсяване с пластмаси“. Силата на подобни кампании е да провокира хората да бъдат съзнателни не само на този ден, но и през цялото време да се грижат за мястото, в което живеят.
 
С участието си в пролетното почистване всеки от нас ще демонстрира своята активна гражданска позиция и ангажираност в каузата за чиста околна среда. Местата в общината, които се нуждаят от почистване и привеждане в по-добър вид, не са малко. Ако се огледаме и проявим повече инициативност, ще ги открием. Общинската администрация в петъчния следобед ще окоси и почисти парк „Калето“, а също и  всички детски площадки в града, изградени по проект на общината по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, информират от местната администрация.
 
Обръщаме се към ръководителите на предприятия, учреждения и фирми, към директорите на училищата в общината и на други бюджетни институции да организират своите служители за участие в инициативата, като почистят прилежащите  територии. Добре ще е домоуправителите на етажна собственост  да призоват своите съседи да почистят около жилищните блокове и коопераци,  и оформят зелените пространства пред тях, апелират от Община Елена.
 
За да бъде ефективен доброволният труд на всеки и да има резултати от инициативата за пролетното почистване, е желателно да се спазват няколко основни правила:
• Събраните от почистването отпадъци да се поставят в съдовете за битови отпадъци или в чували, които да се оставят до тях;
• Едрогабаритните отпадъци да не се изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци, а да се оставят до тях;
• За събраните рециклируеми отпадъци - хартия, стъкло, пластмаса и метал гражданите да използват контейнерите за разделно събиране на отпадъците, разположени в гр. Елена;
• Клоните да се събират на подходящи и удобни за извозване места;
• Почистването да става съвестно, без предпоставки за пожари и образуване на нерегламентирани сметища;
• Гражданите да ограничат паркирането на автомобили по тротоарите и уличните платна за улеснение на почистването и изхвърлянето на събраните отпадъци
 
За почистването на града Община Елена ще осигури на участниците полиетиленови торби и ръкавици, които ще се  получават от дежурните при Общински съвет за сигурност, партера  на общинска администрация. „Глобъл – Клинър” ООД ще организира своята работа в петъчния ден за  редовно събиране и извозване на събраните отпадъци. За повече информация по кампанията на тел.0879 101 427, Ангелина Йорданова - гл.инспектор „Околна среда и води”.
 
При дъждовно време акцията за пролетното почистване ще бъде организирана за друг ден, за което ще бъде оповестено своевременно, допълват от Община Елена. 


Ключови думи
пролетно почистване община Елена
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати