Петък, 19 Юли 2024
            
Горна Оряховица Други

Проф. Дюкенджиев откри как да стане независим от монополистите

  16.06.2024 10:50
Проф. Дюкенджиев откри как да стане независим от монополистите

Проф. Евгени Дюкенджиев от години търси как да предпази работата си от капризите на монополистите, доставящи енергия и вода. И намери решение, монтирайки фотоволтаична система и голям резервоар за дъждовна вода в къщата си.

И двете неща не са решение на всички проблеми, но все пак дават някаква автономност и ми осигуряват няколко часа, които биха били фатални за работата ми. Защото всъщност главната причина да търся такива решения са чисто технологични нужди, разказва професорът.

В своята лаборатория за атипично протезиране той работи с вакуум помпа с разтопена смола. Пет минути без ток могат да са фатални и да повредят машина за хиляди левове. Компютрите също са постоянно необходими и всяко спиране на тока блокира и работата на лабораторията. От години проф. Дюкенджиев търсил резервен вариант и в крайна сметка решил, че най-добре е да монтира фотоволтаична система.

Много хора сега се ориентират към фотоволтаиците. Банките дават нисколихвени кредити за такива системи. Облекчиха процеса и малки фотоволтаици до 5 киловатчаса само за собствени нужди могат да се поставят без проектиране. Но все пак моят съвет е хората добре да премислят преди да предприемат такава стъпка. Трябва всичко да бъде така изчислено, че да има ефект, а не просто да сложите едни слънчеви панели на покрива. Добре проучете и фирмата, която ще наемете да ви сложи системата. Има безброй фирми и сред тях има и мошеници. Аз търсих дълго и намерих Драгомир Савов, който ми помогна да избера от какво имам нужда, разказва професорът.

При него се наложило монтиране на допълнителни панели, тъй като първите попадали в сянката на съседния блок и ефективността била ниска. Сутрин едното крило на блока скрива слънцето, следобед – другото крило. На практика реалната мощност на системата е 3,5 kW. Но с подходящия инвертор и батерия за съхранение си гарантирам поне час – час и половина работа, ако токът спре, казва Дюкенджиев.

Цялата инвестиция е около 20 000 лева. В началото му казали, че ще се изплати за 10 години. Но при перспективата на непрекъснато нарастващи цени, може да се изплати и за 5 години.

Нас ни очаква ново Априлско въстание за цената на тока. Цените непрекъснато ще вървят нагоре и много хора ще се ориентират към такива домашни централи. Но не бива да си мислят, че с фотоволтаика напълно ще се освободят от Енергото, обяснява професорът. При него системата покрива около половината от потреблението в къщата и лабораторията. Сметките са намалели съответно наполовина. Има и един изненадващ страничен ефект – панелите на покрива явно служат като изолация и е по-хладно.

Проф. Дюкенджиев се е погрижил и за постоянен източник на вода. Работи с гипс и вода му трябва постоянно. Като знам, че водопроводите в Горна Оряховица са на моите години, а авариите се ежеседмични, реших да се подсигуря, обяснява той. Монтирал е в двора цистерна 1000 литра и събира дъждовна вода. Така поне работата му няма да спре, ако спре и водата.

Покрай тези технологични решения професорът не спира да ражда идеи и в своята специалност – протезиране и обучение. Дюкенджиев е професор в Тракийския университет в Стара Загора и смята, че може да се постигне сътрудничество между висшето учебно заведение и Горнооряховска община. Той беше гост на кмета в срещата му с успелите горнооряховчани по празника на града и са обсъждали възможността за разкриване на филиал на Тракийския университет в Горна Оряховица и възраждането на специалността „Протезиране” в средното образование. Преди няколко години Дюкенджиев беше успял да направи такава паралелка в ПТГ „Васил Левски”. Третата идея, която е предложил на общинското ръководство, е да се направи обследване на децата в детските градини за проблеми в ходилата.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
проф. Евгени Дюкенджиев
Последни
Седмицата
Анкета