Вторник, 18 Юни 2024
            
Велико Търново Темида

Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд полицейски служител, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол

  30.05.2024 08:39
Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд полицейски служител, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол

Районна  прокуратура – Велико Търново внесе обвинителен акт в РС-Велико Търново срещу И.А., който е привлечен в качеството на обвиняем, за това, че на 6 април в гр. Велико Търново, на кръстовището на ул. „Елин Пелин“ и бул. „България“, управлявал лек автомобил марка „Рено“, модел „ Лагуна“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,31 на хиляда, установено по надлежния ред – чрез протокол за съдебна химическа експертиза № III – 63 от 17.04.2024 г. на сектор „БНТЛ“ при ОД на МВР гр. Велико Търново - престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

В хода на разследването е установено, че обвиняемият е служител на Районно управление – Велико Търново. След края на работното си време посетил игрална зала в гр. В. Търново, където употребил алкохол. Въпреки това, след като напуснал заведението, около 20:27 часа, се качил в семейния си автомобил и започнал да шофира. На кръстовището на ул. „Елин Пелин“ и бул. „България“ се блъснал в лек автомобил „Ауди“, който бил спрял на кръстовището, за да изчака червен сигнал на светофар.

Свидетелството за управление на моторно превозно средство на обвиняемия е иззето на 16.04.2024 г. по административен ред.

Лекият автомобил е оценен и приобщен по делото, като са налице основанията за прилагане на чл. 343б, ал.5 вр. чл. 53 от НК, относно ½ идеални части от автомобила да се отнеме в полза на държавата и равностойността на ½ идеални части от автомобила да му бъде присъдена, тъй като автомобила, с който е извършено деянието е съпружеска имуществена собственост.

Обвиняемият е с взета мярка за неотклонение подписка.

Предстои насрочване на дата за разглеждане на делото от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК, обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

 


Ключови думи
Районна прокуратура Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета