Вторник, 23 Юли 2024
            
Лясковец Общество

Деца поведоха празничното шествие за 24 май в Лясковец

  24.05.2024 14:25
Деца поведоха празничното шествие за 24 май в Лясковец

Представителни блокове на детски градини в общината поведоха днешното празнично шествие на детските и учебните заведения в Лясковец. Всяка една от градините бе представена пред обществеността, а ентусиазмът, с който хлапетата дефилираха, показа защо точно на тях е отредена честта първи да поздравят съгражданите си за 24 май.

ДГ „Пчелица“ е открита през 1965 г. и до днес  работи с четири групи. Символът на детската градина - пчелицата, олицетворява трудолюбието, упоритостта и усърдието, а успехът на нейните възпитаници  е доказан през годините. 

Няма нищо по-силно, по-благотворно и добро за живота на децата в бъдеще от добрите спомени за детството и детската градина. Това е мотото на екипа на ДГ „Радост“, която също се включи в шествието.

ДГ „Славейче“ е създадена в края на декември 1979 г. в квартал, който е в близост до стадион, природа и градски парк. Тя е институция в системата на предучилищното и училищното образование, в която се отглеждат, възпитават, обучават и социализират деца от 2-годишна възраст до постъпването им в първи клас.

Вълшебството е навсякъде около нас, особено когато си заобиколен от деца, е девизът на ДГ „Вълшебство“ -  Драгижево.

ДГ „Детелина“ в Козаревец също е място, в което детето се чувства щастливо, защитено, разбирано и подкрепяно.

Шествието продължи с учениците от лясковското НУ „Цани Гинчев“. Училището е със 120-годишна история. През всички тях екипът работи в посока изграждане на позитивна училищна среда и утвърждаване на училищна култура, ориентирани към подкрепа и повишаване на благополучието на цялата училищна общност.

Обединено иновативно училище „П. Р. Славейков’’ в Джулюница е училище, в което се сплитат корените на историята и съхранените традициите със смело отправения поглед към бъдещето. В училището се обучават 130 ученици от различни населени места, а от 10 г. е застъпена и професионална подготовка в областта на ресторантьорството, хотелиерството и кетъринга.

СУ „Максим Райкович“ в Лясковец е наследник на пълна реална смесена гимназия „Максим Райкович“ от 1944 г. И до днес СУ „М. Райкович” се посвещава на развитието на здрава, хуманна и вдъхновяваща образователна среда. Училището предлага на учениците възможността да развият основните знания, които ще характеризират отговорния гражданин на ХХІ век.

Днес празнуваме силата на българския дух. Духовното израстване започва с първата научена буква. Всяка прочетена книга е отвоювана кауза в името на знанието. А то, знанието, е стремеж към духовно извисяване. Уважаеми учители, поддържайте в нашите деца този стремеж. Скъпи деца, бъдете горди с нашата азбука и вярвайте в силата на знанието. Уважаеми дейци на културата, музейни, библиотечни, читалищни деятели, съхранете енергията си, бъдете посланици на културата и изкуството ни.  Честит празник, уважаеми лясковчани, нека химнът „Върви, народе, възродени“ е нашият общ поклон към святото дело на Кирил и Методий, обърна се към обществеността кметът на Община Лясковец Васил Христов.

Минути по-късно бяха връчени Общинските награди за принос към образованието и започна празничен концерт за 24 май.

Танца „Тики-тики“ представиха малките танцьори от ДГ „Пчелица“, а флашмоба „За моята България“ – деца от всички групи на ДГ „Радост“. Как се играе ръченица публиката научиха децата от ДГ „Славейче.“

Прозвучаха стихотворението „АБВ“ от Йордан Друмников и песента „Буквички, родни, познати“ в изпълнение на възпитаниците на ДГ „Вълшебство“ в Драгижево.

Децата от ДГ „Детелина“ в Козаревец също бяха  подготвили програма. Песента „Лаленце се люлее“ изпълни Йоанна Симеонова, „Великденски етюд“  представиха Йоанна Симеонова, Никола Ненков и Цветелин Янков.

Клубът за личностно развитие „Прозорец към света“ към НУ „Цани Гинчев“ залюла с танца „Море пиле, славей пее“, а учениците от Клуб за личностно развитие „Родолюбие“ изпълниха танц, символизиращ любовта към България.

Групата за народни танци „Пъстър хоровод“ към Обединено училище „Петко Рачев Славейков“ в  Джулюница изпълни танца „Весели игри“.

Финалните изпълнения в празничния концерт бяха на учениците от СУ „Максим Райкович“ в Лясковец - Виктория Драганова и Николета Георгиева от 1.а клас влязоха в ролята на феи на приказките, Мажоретен състав изпълни „Марш“ и „Майчинко“, а „Химн на Кирил и Методий“ прозвуча в изпълнение на вокална група „Славееви гласове“.

Гости на празника в Лясковец бяха народните представители Димитър Николов и Атанас Зафиров, а в шествието се включиха кметът Васил Христов и заместниците му Емилия Жилиева и инж. Деница Коева, председателят на Общинския съвет Сергей Добрев, общински съветници, просветни дейци.


Ключови думи
шествие 24 май Лясковец