Събота, 27 Юли 2024
            
Елена Общество

Град Елена празнува в деня на светите равноапостоли св. св. Константин и Елена

  21.05.2024 15:54
Град Елена празнува в деня на светите равноапостоли св. св. Константин и Елена

Днес за 35-и път се отбелязва един от най-хубавите празници в историята на възрожденския град Елена, свързан с Деня на светите равноапостоли св. св. Константин и Елена.

Празничният ден започна със света литургия, отслужена от свещеници от Еленска духовна околия, а по време на тържественото откриване бе направен и молебен за здраве и благоденствие на еленчани и гости.

В двора на Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“ бе извършен ритуал по издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена под звуците на съответните химни.

Тържествено слово отправи кметът на общината – инж. Дилян Млъзев: „Вярвам, скъпи съграждани, че заедно ще продължим да работим за достойното настояще и за по-доброто бъдеще на Елена, защото местната власт в лицето на Общинския съвет и администрацията няма как да бъдат успешни без вашата гражданска енергия, активност и предприемчивост. С радост пожелавам на Вас и семействата ви да имате много вяра и вдъхновение, дръзновение и решителност, да сбъднете поне по една ваша мечта или да реализирате цел, за която отдавна се борите и отдавна желаете. Нека пребъде нашият град. Бог да пази и закриля всички ни!“

Официалните гости, които присъстваха на събитието, бяха заместник-областният управител на област Велико Търново Валентин Михайлов, председатели на общински съвети, кметове, почетни граждани, директори на институции, приятели на град Елена.

Получени бяха и много поздравителни адреси с пожелание за здраве и просперитет.

Неизменна част от празника е обявяването и награждаването на авторитетни личности с принос в областта на обществения, стопанския и духовния живот на града и общината.

Званието Почетен гражданин на Елена посмъртно се присъжда на Георги Стефанов. 37 години от живота си отдава като уредник и директор на Музея в Елена, занимава се с издирването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото минало на Еленския край. Под негово ръководство музеят става средище на градската интелигенция и огнище на духовност – достоен продължител на Даскалоливницата.

Негово предложение е обявяването на светите равноапостоли Константин и Елена за патрони на града и 21 май за празник на Елена, както и символите за герба и химна на града. Много от паметните плочи в града са негова идея и реализация.

Председателят на Общинския съвет Елена Стоян Златев прочете Решението за удостояване със званието почетен гражданин на Георги Стефанов.

Плакетът връчи кметът на общината инж. Млъзев на неговата дъщеря Калина Стефанова.

Румен Антонов получава едностранен плакет „Почетен гражданин на град Елена“ заради значимия му принос и постигнатите успехи в областта на спорта в общината.

Вече 22 години се занимава със спортна подготовка на деца и юноши и е техен треньор. С отговорност, професионализъм и правилен подход привлича много деца към спорта. Под негово ръководство детските и юношеските отбори на „Чумерна“ постигат успехи и имат класирания на много първенства. Тренирал е и момичета, едно от които участва в националния отбор по футбол. Любовта към спорта и неуморната работа изграждат положително отношение у подрастващите към физическата активност.

С едностранен плакет посмъртно се удостоява Иван Мешничаров, роден през 1924 г. Общественик и личност с авторитет сред съгражданите си. Той е участник в Първата фаза на Отечествената война. Дългогодишен стопански ръководител с принос за развитието на града и общината. Председател на Общинския съвет на ветераните от войните.

Специално за празничния ден възпитаниците на Начално училище „Иларион Макариополски“ представиха пред еленчани и гости – венец от песен слово и танц.

Пъстрата програма продължи с обеден концерт на ансамбъл „Искра“ Велико Търново.

За малчуганите от 17:00 ч. предстои забавно детско шоу с парти агенция Un Beso и сладка почерпка. Празникът ще продължи на площад „Христо Ботев“ с концерт на фолклорния изпълнител Иван Паланов от 18:00 ч., след него ще започне изявата на победителката от Гласът на България – Жаклин Таракчи. Кулминацията на вечерта ще бъдат рок музикантите от група „Тангра“ с техните вечни хитове, както и пищна заря.


Ключови думи
празник Елена
Последни
Седмицата
Анкета