Понеделник, 29 Апр 2024
            
Други Елена

Ново събитие влезе в празничния календар на Елена

  12.02.2024 09:23
Ново събитие влезе в празничния календар на Елена

Най-новото събитие от празничния календар на община Елена – „Само в Елена – да хапнем питка с мед на Св. Харалампий“, зарадва еленчани и гости, събрали се на площад „Христо Ботев“ в съботния ден.

Св. Харалампий е покровител на пчеларите. В миналото, а някъде и днес, хората са носили мед за освещаване в храмовете и после са слагали от него на обредните хлябове, замесени от сръчните домакини, които раздавали след това на съседи и близки. Празникът Св. Харалампий е специален за еленчани, защото обичаят с раздаването на питки с мед и орехи на 10 февруари е с многолетна история в този край и е запазен и до днес.

Събитието започна с освещаването на погачите, участващи в конкурса за „Най-красива и вкусна домашна пита“, от архиерейския наместник на Еленска духовна околия протойерей Валентин Георгиев. В надпреварата се включиха 24 пити. Трудната задача да оценят кулинарните шедьоври бе на журито в състав инж. Живко Миланов, Десислава Никифорова и  Силвия Мирянова.

За децата също не липсваше забавление – кулинарна работилница под надслов „Лесно ли е да замесим питка“ с ръководители Катя Цветкова и Йорданка Пенева. Фолклорен поздрав към публиката направиха от Културния клуб на пенсионера „Възраждане“ с ръководител Иванка Спасова и съпровод Станьо Станев, ТФК „Еленика“ към НЧ „Просвета – Разпоповци - 1881“ с ръководител Йордан Минчев, ВГ „Романтика“ към НЧ „Просвета – 1897“ с. Палици, ВГ „Гласовете на Зинзъра“ към НЧ „Съгласие – 2014“ с. Блъсковци, Певческа група от туристи ветерани „Планински мелодии“ и ФФ „Балканджийче“ към НЧ "Напредък - Елена - 1863" с ръководител Йорданка Грънчарова.

На празника присъстваха и представителите от сдружение „Пчела“ – сем. Стефанови и сем. Кръстеви. За финал на събитието председателят на журито обяви победителите и отличените със специални награди.

Въпреки голямата конкуренция, триетажната пита на младата еленчанка Радина Маринова зае първото място, втора се класира Наталия Николова с прекрасно декорираните си пити, а третото място бе за Поликсена Кръстева, която освен производител на мед, се оказа и сръчен кулинар.

За децата, участници в работилницата, имаше подарък – бурканче с мед, а накрая всички опитаха от вкусните домашни пити на площада.

Организаторите изказват благодарност към всички участници и гости на събитието, както и към Гъбената ферма с управител Кристиян Дончев, Местна инициативна група (МИГ) общини Елена и Златарица, сем. Антонови, сем. Кръстеви, които се включиха в осигуряването на наградния фонд за празника.


Ключови думи
св. Харалампий Елена