Събота, 27 Юли 2024
            
Горна Оряховица Други

Ема Апостолова и Крисия Икономова от СУ „Вичо Грънчаров” с първо и второ място от Международния конкурс „Тъпан бие, хоро се вие”

  20.05.2024 14:21
Ема Апостолова и Крисия Икономова от СУ „Вичо Грънчаров” с първо и второ място от Международния конкурс „Тъпан бие, хоро се вие”

Първо и второ място в I възрастова група (7-11 години) на Международния конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие” в Монтана заеха керамичните пана на Ема Апостолова и Крисия Иванова от СУ „Вичо Грънчаров”.

11-годишната Ема, която е класирана на първо място, работи в група „АРТ КЕРАМИКА”, сформирана по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта”, а Крисия е едно от многото деца, запленени от керамиката, които работят в ателието през свободното си време заедно с преподавателя си Надежда Георгиева.

Международният конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие” се организира от Община Монтана – България. Той е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев”. Провежда се на всяка четна година. Всяко издание на конкурса има различен тематичен фокус, който се формулира от организаторите като подзаглавие към вече добилото известност заглавие „Тъпан бие, хоро се вие”. Темата на творческото състезание през 2024 г. е „Традиционните обичаи, обреди и ритуали на моя народ“. Конкурсът преминава в два етапа. Първо има онлайн пресяване, а след това 5-членно жури оценява 200 творби, преминали през първия етап.


Ключови думи
керамика СУ "Вичо Грънчаров" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета