Събота, 27 Юли 2024
            
Избори 9 юни 2024 г.

Димитър Николов: Крайно време е да приключим с хазарта в политиката

  18.05.2024 09:08
Димитър Николов: Крайно време е да приключим с хазарта в политиката

Димитър Николов е депутат от Великотърновски избирателен район от коалицията ГЕРБ - СДС от 45-то до 49-то Народно събрание включително. В последния Парламент Николов беше член на Комисията по култура и медии и Комисията по транспорт и съобщения.

За парламентарния вот на 9 юни Димитър Николов е под номер 3 в листата на ГЕРБ – СДС, която е с номер 22 в бюлетината.

Единственото по-лошо нещо от човек, който иска всичко, е човек, който получава всичко.

С житейската максима досегашният народен представител и кандидат за нов мандат Димитър Николов отговаря на въпроса защо не се получи и защо отново отиваме на парламентарни избори. Според него, не може с малко повече от 30 депутата да искаш да управляваш цялата държава.

От ГЕРБ-СДС бяхме водени от идеята, че няма компромис, който не може да бъде направен в името на държавата, но не е нормално да носиш отговорността, а да не можеш да вземаш решенията. В некоалицията нямаше нормални партньорски отношения. Въпреки това истината е, че властта и важните решения се върнаха в сградата на Парламента, в момента публичните системи са спокойни, приеха се доста важни закони. Но е ясно, че

за да има сигурност, предвидимост, стабилност, трябва

да има управление с доминиращо присъствие на ГЕРБ – СДС

Високите претенции без покритие дадоха самочувствието на новата порода политици да правят политиката по този начин, казва Николов. Някои наричат „Продължаваме промяната“ шарлатани, според мен са спекуланти, които търсят бърз ефект от сделка тип „Вземай парите и бягай!“. Ако преди години говорехме за финансови пирамиди, сега говорим за политически, е тъжната равносметка на Николов.

Политиката не е игра, крайно време е да приключим с хазарта в нея, ако искаме да опазим държавата си, допълва още народният представител, и изрично набляга, че прави ясно разграничение между стойността на колегите си от „Продължаваме промяната“ и тези от „Демократична България“.

Анализът му сочи, че през последните 3 г. държавата буксува. Голямата му надежда е,  че паметта на избирателя не е чак толкова къса и той помни, че нито един стратегически инвеститор не избра България през тези 3 г. и че разбира, че България трябва да се върне на магистралата на европейското развитие.

Избирателите на Николов знаят, че всичките канали за комуникация с него са отворени 24 часа в денонощието, телефонът му никога не е изключен, а номерът му е публичен. Затова в оставащите дни от предизборната кампания няма да е агресивно агитиращ, а ще даде възможност на жителите на област Велико Търново сами да преценят дали могат да продължат да му имат доверие.

Междувременно няма да спре да работи по личните си каузи. Защото да, издигнат е от общинската организация на ГЕРБ в родната му Горна Оряховица и от Областния съвет на СДС, но е народен представител на област Велико Търново.

Всяко противопоставяне на отделните общини е

неефективно и деструктивно, те трябва да се развиват в синхрон

Трябва да има цялостна концепция за развитие на регион Велико Търново, в главата на Димитър Николов тя вече е факт. Вижда Велико Търново не само като историческата и духовна столица на България, но и като естествената културна столица на Балканите и като световна туристическа дестинация. Велико Търново има например крещяща нужда от изцяло обновен театър, което е и една от личните каузи на Николов.

Велико Търново трябва да се развива като естествения академичен, административен и туристически център на областта. Стопанската логистика, транспортната инфраструктура следва да се развиват в периферията.

За интересите на регион Велико Търново е готов

да седне с всеки в Народното събрание, без значение от партията му

Не иска Велико Търново да губи авторитета си на административен център. Убеден е, че регион Велико Търново ще бъде за Севера това, което е Тракия за Южна България.

Заради даденостите на региона в 49-то Народно събрание избира да влезе в комисията по транспорт и съобщения. Една от първите асоциации, свъзрани с Горна Оряховица, е железопътният транспорт. Затова Николов смята, че трябва да се предприемат бързи действия по отношение на Професионалната гимназия по жп транспрот в Горна Оряховица, за да се възстанови авторитета на сектора и професията локомотивен машинист отново да стане актуална.

След поставен от Николов и колегата му проф. Костадин Ангелов въпрос към транспортния министър вече е в ход изпълнението на концесионния договор по отношение на модернизацията на летището в Горна Оряховица и удължаване на пистата му.

За съжаление 3 г. АМ „Хемус“ не помръдна, трябва да се случи и „Русе – Велико Търново“, все неща, които могат да дадат подем на региона, също са теми за Николов.

Теми като тях той коментира и вкъщи – съпругата му Надежда работи в държавната администрация и успява да му даде ценни мнения. Съвпада и увлечението на семейството по културния живот. Димитър Николов приема големия интерес на публиката към театър, концерти, изложби като добър знак за икономическото развитие на държавата - когато хората могат да отделят от бюджета си за култура, означава, че не мислят как ще си платят сметките. Къде на шега, къде насериозно, колегите му в парламентарната комисия по култура Тома Биков и Любен Дилов-син го подкачали, че ще му връчат грамота за най-посещаващ театрални постановки народен представител. За протокола е редно да се уточни, че Николов никога не разчита на покани, пропуски и други подобни привилегии и че не посещава само шумно рекламирани столични театри.

През изминалите почивни дни например бе на представление в Долна Оряховица на постановка на Лиляна Иванова на „Милионерът“ по Йовков. Артисти-любители, но играещи на професионално ниво. Пълна зала в градче с около 3 хил. души. пълни душата на Димитър Николов и оставя изключтелно приятно усещане у него.

Народният представител има специално отношение към винената култура, което надгражда по програма на Нов български университет. Вероятно настоящата кампания ще рефлектира върху обучението му, но няма да се откаже от него. Обяснението – вече знае, че всъщност нищо не знае за виното, а иска да знае.

Виното е емоция, пътешествие, изкуство

Във всяко едно вино има закодирана човешка история. Голяма част от колегите му се консултират с Николов при избор на напитката и не му пестят шегата, че като завърши, ще е пияница с диплом.

Има превъзходни български вина, е все още непрофесионалното мнение на Димитър Николов. Казва, че българското вино продължава да се развива между Стария и Новия свят, а в програмата, по която се обучава, открива пенливите вина. Цитира, разбира се, Дом Периньон –да пиеш пенливо вино е като да вкусиш звездите. Цитира и Наполеон – ако в политиката победителите пият шампанско, победените имат нужда от него. Високо цени опитите на „Lege Artis“ да продължат традициите на винарството в Лясковец, цени също избите „Ялово“, „Върбовка“.

Животът нито започва, нито завършва на жълтите павета, така че на 9 юни пак ще пие вино, каквото и да реши избирателят.

Съжалява, че заради политиката за пореден път се е наложило да отложи дълго планувано пътуване до Атон. Богородица решава кога да отидеш до Атон, явно към този момент не съм бил достоен, смята народният представител.

След вино в компанията на съпругата си, предпочита вино в компанията на книга. Чете специализирана литература, но и много биографии. Последната е интересен прочит на фамилията Тръмп от племеницата на Доналд Тръмп Мери – доктор по психология и дъщеря на най-големия брат на бившия президент на САЩ. Книгата се казва „Твърде много, но никога достатъчно“ и самото й заглавие е предпоставка за стойностно четиво. Неотдавна препрочита „Умението на водим разговор“ на Лари Кинг.

Николов обича да си почива и с български автори, да посещава техни представяния. Наскоро отново посяга към „Объркани в свободата“ на скъпия си приятел Владимир Зарев. Впрочем, по линия на комисията по култура и с настояването на Николов бе спасено поне за година списание „Съвременник“, чийто редактор е Зарев. Наскоро Димитър Николов осъществи друго свое огромно желание, свързано с български автор – да покани в Горна Оряховица обичаната Мария Лалева.

Политиците в голяма степен са отговорни за опростачването на езика

Думите са на Владко Мурдаров, но Димитър Николов е напълно съгласен с тях. За съжаление създаваме уродливи словосъчетания, които веднага се възприемат от обществото. Като политически чадър например. Или неможачи, огорчен е Николов.

Силно се надява в следващия Парламент да гастролират майсторите, а не аматьорите. Обидно му е поведението в пленарна зала да се сравнява с цирка – едно прекрасно изкуство, български представители на което са на световно ниво.

В предизборна кампания или не, всеки ден на Димитър Николов започва 10 минути преди 6 сутринта. В 6.30 ч. вече е във фитнеса за първа тренировка. До влизането в зала обикновено е вече на трето кафе. Всъщност кафето е нещото, с което злоупотребява – докарва го до 7-8 дневно. Част от делничния ритуал е кафе с колеги малко преди 9 ч. в кафене на входа на Народното събрание. Там се обсъждат предстоящи задачи, какво е свършено и какво не...

В пленарна зала взима отношение само по теми, по които е компетентен. Не се отклонява от естеството на работа, само за да си направи клипче в Тик-Ток.

Не светлината на прожекторите те прави професионален политик. Такъв ставаш, когато вършиш задълженията си с отговорност, е отправната точка в работата за Димитър Николов.

А географските точки, които винаги го приласкават, са Елена и Бургас.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Димитър Николов ГЕРБ - СДС Горна Оряховица