Събота, 27 Юли 2024
            
Велико Търново Култура

Романтичната оперета „Страната на усмивките“ е новият творчески проект на великотърновския театър

  15.05.2024 16:15
Романтичната оперета „Страната на усмивките“ е новият творчески проект на великотърновския театър

С романтичната оперета „Страната на усмивките“ на Франц Лехар ще изненада своята публика Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Репетициите на новото заглавие започнаха през миналата седмица, а в постановъчния екип са поканени утвърдени творци, с които МДТ поддържа активно творческо сътрудничество. Режисьор на спектакъла е Вера Петрова, която е зам.-директор на Софийската опера и балет, а диригент-постановчик е маестро Георги Патриков.

„Страната на усмивките“ е красива класическа оперета в три действия, която е репертоарна гордост на всеки национален и световен музикален театър. Либрето на Лудвиг Херцер и Фриц Льонер-Беда е създадено по текста на „Жълтата куртка“ от Виктор Леон.

„Като постановъчен екип сме си поставили за цел да се доближим максимално близо до китайската стилистика. Искаме да разкажем на публиката една китайска приказка, притча за мирозданието на света, който се крепи основно на любовта. Тази приказка трябва да създаде у хората усещането за човешко пътуване до най-съкровените ни мечти и въжделения, до нашите страхове и желания, с които се раждаме и изпитваме през цялото си съществуване“, споделя режисьорът. И допълва, че в основата на цялостната концепция за спектакъла е лотосът, тъй като главният герой през цялото време нарича своята любима „лотосов цвят“.

Самото заглавие е компилация между опера, оперета и драматичен театър, така че освен певци в постановката участват и драматични актьори, обясни Вера Петрова. Тя подчерта специалното участие на великолепните актьори от МДТ Стефка Златкова и Иван Митев, които имат водещи роли в спектакъла.

В постановъчния екип на „Страната на усмивките“ участват още сценографът Яна Колева, художникът по костюмите Християна Михалева-Зорбалиева, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Първанова и концертмайсторът Мария Павлова. 3D мапинг за спектакъла подготвя Лора Руневска – elektrick me. Пом.-режисьор е Румяна Атанасова, корепетитор – Росица Тарапанова, с актьорската подготовка и тестовете се е заел Стефан Методиев, а над озвучаването работи Петър Атанасчев.

Премиерата на  „Страната на усмивките“ ще бъде на 4 юли в голяма зала на МДТ. С оперетата великотърновският театър ще се представи на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“, а представлението сред естествения декор на крепостта „Царевец“ е на 19 юли.


Ключови думи
Страната на усмивките МДТ
Последни
Седмицата
Анкета