Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Спектакли на великотърновския театър са одобрени за участие в два фестивала

  25.03.2024 09:54
Спектакли на великотърновския театър са одобрени за участие в два фестивала

Актьорите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново ще участват в Първия национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото”, който се провежда в Павел баня. На 25 март те ще представят на фестивалната сцена спектакъла „Не сме от тях“, създаден по емблематичните Чудомирови разкази „Без късмет“ и „Не съм от тях“.

Според регламента на фестивала, всички участници трябва да представят комедии от български автори. Селекционер е актьорът и режисьор Николай Урумов, а домакин на всички спектакли е НЧ „Напред – 1903” в Павел баня. Театралният форум е посветен на Димитър Чорбаджийски - Чудомир, а Чудото е един от неговите псевдоними. За участниците са предвидени четири отличия – голямата награда е за най-добър спектакъл, „Кака Сийка“ за най-добра женска роля, „Лъжлив Съби“ за най-добрата мъжка роля и наградата на публиката „И я че изокам някой ден“.

През 2023 г. спектакълът „Не сме от тях“ на великотърновския театър завоюва наградата „Комедиен хит на сезона“ на Чудомировите празници в Казанлък. Постановката е на гост-режисьора Невена Митева, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, а оригиналната авторска музика е на Петър Атанасчев. В комедията участват актьорите Стефка Златкова, Никол Бойчева, Виктор Терзийски, Кирил Милушев, Лиляна Иванова, Полина Петкова, Милен Иванов, Боян Фърцов, Стоян Борисов, Иван Митев, Детелин Кандев.

Новият детски музикален спектакъл «Ян Бибиян» на МДТ «Константин Кисимов» е сред одобрените за участие в Международния театрален фестивал «Вълшебната завеса» в Търговище. Театралният форум за спектакли за деца тази година ще се проведе в дните от 7 до 11 май. Селекционер на тазгодишното 23-то издание е Денислав Янев, театрален режисьор и заместник директор на Драматичния театър в Търговище.

С «Ян Бибиян» великотърновският театър кандидатства за участие и в Международния фестивал «Друмеви театрални празници» в Шумен, който ще се проведе в периода от 11 до 16 май.

Спектакълът „Стъклената менажерия“ по пиесата на Тенеси Уилямс е изпратен за селекцията на Националния фестивал на малките театрални форми, който ще се проведе за 34-та поредна година във Враца. Постановката, с която МДТ кандидатства за участие в най-стария театрален конкурс в страната, е на гост-режисьора Надя Панчева, сценографията е на Ясмин Мандели, а музиката - на Петър Атанасчев. В нея участват актьорите Стефка Златкова, Никол Бойчева, Боян Фърцов и Кирил Милушев.


Ключови думи
МДТ