Петък, 05 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Над 42 000 зрители са аплодирали спектаклите на великотърновския театър през 2023 г.

  04.01.2024 15:32
Над 42 000 зрители са аплодирали спектаклите на великотърновския театър през 2023 г.

Рекордните над 42 000 зрители са аплодирали през 2023 година спектаклите и концертите на Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов» във Велико Търново. Общо 153 са изиграните представления през годината, а приходите от тях възлизат на 667 000 лв.

2023-а беше изключително успешна за великотърновския театър във финансово отношение, обясни директорът на МДТ Васил Вълчев. Приходите от спектаклова дейност са увеличени с 200 000 лв. в сравнение с 2022 г. Тогава са изиграни 126 представления пред около 30 000 зрители, а приходите от тях са 466 000 лв.

С 50% са увеличени заплатите на работещите във великотърновския театър през последните две години, отчете още директорът на театъра. През 2022 г. ръстът във възнагражденията е с 40%, а през 2023-а – с още 10%. Освен това в края на годината на всички ангажирани в театъра е изплатено допълнително материално стимулиране, като сумата варира според отговорностите и ангажираността на артистите и служителите, допълни той.

На сцени в 57 български града е гостувал през 2023 г. екипът на великотърновския театър, като в някои градове артистите са играли по няколко пъти. „Удовлетворени сме, тъй като успяхме да представим най-новата си продукция и да спечелим овациите на публиката и във всички големи културни центрове в страната - София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора“, сподели Васил Вълчев. Повече от 10 са новите завоювани сцени през годината, а сред тях се нареждат Димитровград, Раднево, Сопот, Своге, Средец, Царево и др.

За първи път в своята история екипът на МДТ „Константин Кисимов“ гостува в представителната зала 1 на НДК и успя да покори многобройната публика с операта «Дон Жуан» на Моцарт. Визитата бе в рамките на 54-ите Софийски музикални седмици. С това заглавие театърът се представи и на крепостта „Царевец“ в осмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”.

„Огромно признание за нас е, че рок музикантите от Б.Т.Р. избраха да отпразнуват 30-годишнината на групата със симфоничния оркестър на великотърновския театър. Грандиозният концерт отново се проведе в зала 1 на НДК, а за нас беше изключителна чест и удоволствие за втори път да се насладим на това уникално преживяване. Оркестрацията на обичаните песни на Б.Т.Р. беше направена специално за концерт в НДК от нашия диригент Георги Патриков и колегатаАспарух Бойлов“, припомни Васил Вълчев.

2023-а е изключително успешна и за драматичния състав на МДТ. Спектакълът „Не сме от тях“ е най-играното заглавие в афиша на великотърновския театър. С него актьорите покориха публиката в цялата страна и завоюваха наградата „Комедиен хит на сезона“ на Чудомировите празници в Казанлък.


Ключови думи
МДТ
Последни
Седмицата
Анкета