Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Оперетата „Страната на усмивките“ и операта „Сватбата на Фигаро“ са новите заглавия в афиша на великотърновския театър

  26.02.2024 09:27
Оперетата „Страната на усмивките“ и операта „Сватбата на Фигаро“ са новите заглавия в афиша на великотърновския театър

С романтичната оперета „Страната на усмивките“ и операта „Сватбата на Фигаро“ ще изненада своята публика Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Диригент на двата спектакъла, които са репертоарна гордост на всеки национален и световен музикален театър, е маестро Георги Патриков. В постановъчния екип са поканени утвърдени творци, с които МДТ поддържа активно творческо сътрудничество.

Репетициите на „Страната на усмивките“ на Франц Лехар започват през май, а с режисурата ще се заеме Вера Петрова, която е зам.-директор на Софийската опера и балет. Премиерата на оперетата ще бъде на 4 юли в голяма зала на МДТ. С романтичната оперета в три действия великотърновският театър ще се представи на Летния оперен фестивал «Сцена на вековете». Представлението сред естествения декор на крепостта «Царевец» ще бъде на 19 юли.

Заедно с диригента Георги Патриков и режисьора Вера Петрова по «Страната на усмивките» ще работят сценографът Нели Стоянова, художникът по костюмите Християна Михалева, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Първанова и концертмайсторът Мария Павлова.

С кастинг за солистичните роли започва подготовката на операта «Сватбата на Фигаро» на Волфганг Амадеус Моцарт. Прослушването ще се проведе в началото на април, като артистите ще трябва да изпълнят по една или две арии от операта пред постановъчния екип.

За режисьор на спектакъла е поканен Петко Бонев, който е познат сред ценителите на изкуството в старата столица с оперите «Дон Жуан» на Моцарт и „Травиата“ на Верди, оперетите „Графиня Марица“, „Царицата на чардаша“, „Баядерка“ на Калман и др., които той е поставял на сцената на великотърновския театър. Над сценичния дизайн и костюмите ще работи Ася Стоименова, с 3D мапинга ще се заеме Лора Руневска – elektrick mе, а хореографията ще подготви Катя Богданова.

«След големия национален успех с мегаоперата «Дон Жуан», който постигнахме миналата години, сега продължаваме с поредния шедьовър на Моцарт. «Сватбата на Фигаро» е естествено продължение в репертоарната линия на нашия театър», сподели диригентът Георги Патриков. И допълни, че екипът на МДТ има амбицията да представи двете нови класически заглавия на всички музикални сцени в страната.


Ключови думи
Страната на усмивките