Понеделник, 17 Юни 2024
            
Общество Свищов

Панорама на образованието проведоха в Свищов

  14.05.2024 14:09
Панорама на образованието проведоха в Свищов

На 13 май се проведе организираната от Община Свищов, съвместно с отдел „Образование и младежки политики“ и със съдействието на всички училища от Свищовско, „Панорама на образованието – Свищов 2024“, която осигури на седмокласниците и техните родители  актуална информация  за широкия спектър от възможности за обучение след седми клас в образователните институции на територията на община Свищов.

Гости на събитието бяха д-р Анелия Димитрова – заместник кмет, Росен Маринов – директор на дирекция “Култура и културно наследство“ и Румяна Кузева – началник на отдел „Образование и младежки политики“. Специален гост-лектор на инициативата бе Доброслав Димитров – изпълнителен директор и съосновател на компанията за онлайн игри "Империя онлайн", и председател на управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании.

Приветствие към присъстващите седмокласници отправи ресорният зам.-кмет д-р Анелия Димитрова, която подчерта, че  кандидатстването след седми клас е много отговорен и важен процес за всички участници в него – ученици, родители и учители, и обърна внимание върху държавния план-прием, който за свищовските училища за учебната 2024/2025 година  включва богата гама от  специалности и е съобразен със законовите изисквания, новостите и насоките на Министерство на образованието и науката.

Гост-лекторът Доброслав Димитров изнесе лекция по отношение на това, какво точно представлява изкуствения интелект и как променя света ни, кои са професиите на бъдещето.

Кратки изложения за предлаганите профили и професии, които са включени в държавния план прием за учебната 2024/2025 година презентираха представители на СУ „Димитър Благоев“ и СУ „Цветан Радославов“, зам.-директорът на СУ „Н. Катранов“ Христина Борисова, директорът на ПДТГ „Д. Хадживасилев“ Лиляна Димитрова и директорът на СПГ „А. Константинов“ инж. Веска Николова.

Официалната част  на събитието приключи с прекрасните музикални изпълнения на Карина Илиева  и Борислава Борисова от Школата за поп и рок изпълнители клуб „Естрада“, след което седмокласниците и всички присъстващи посетиха информационните щандове на свищовските училища, на които от първо лице получиха необходимата им информация за предлаганите специалности.


Ключови думи
Панорама на образованието Свищов