Вторник, 18 Юни 2024
            
Други Павликени

Празникът на яйцето в Павликени акцентира върху местните традиции и чистата околна среда

  12.05.2024 15:23
Празникът на яйцето в Павликени акцентира върху местните традиции и чистата околна среда

Павликени отново посрещна всички любители на веселите местни празници и ги покани да се забавляват на „Празника на яйцето“. Най-голямото събитие в общината тази година акцентира на автентичните местни традиции и на чистата природа в региона. Местният фестивал се организира от единайсет години и се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град. Организатори на събитието са Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД, които празнуват 25 години от началото на дейността си в България.

Най-голямото издание на Празника на яйцето досега се проведе в два дни, привлече многохилядна публика и повиши интереса към Павликени като екологично чист регион.

Началото на празника беше дадено сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства павликенчани. „Празникът на яйцето е празник на задружните усилия на хубавите хора от павликенския регион, които се гордеят със своето културно наследство и желаят да живеят в чиста околна среда!“, каза кметът. Инж. Манолов благодари на фирмата-спонсор, организаторите на програмата и гостите, дошли на празника в града. „Освен почитта си към яйцето, ние ще поздравим и „Хайпро“ за 25 години в България! Благодаря им като наш партньор и основен спонсор на събитието! И пожелавам още много десетилетия на растеж и развитие в нашата община! Искаме повече работодатели да са като Вас и повече работодатели да мислят за чистата околна среда!“, допълни кметът.

Към публиката се обърна и заместник-посланикът на Кралство Нидерландия Юриен ван дер Хорст. „Хайпро“ и Павликени са чудесен пример, в който България и Нидерландия срещат своите опит и способности – Павликени със своите всеотдайни и талантливи хора, плодородни почви и първокачествено зърнопроизводство, а Нидерландия – с предприемаческия си дух, с устойчив подход към земеделието и своето птицепроизводство. Това сътрудничество дава резултат в едни прекрасни вкусни яйца на нашата трапеза. Джак и Ерик ван Леувен са сред чуждестранните пионери в българското селско стопанство и те видяха огромния потенциал, който България има“, каза заместник-посланикът.

Джак ван Леувен, един от собствениците на „Хайпро“, благодари за възможността фирмата да празнува своя 25-ти рожден ден в парка. „Преди 25 години Ерик и аз решихме да преместим бизнеса си от Холандия в България. Очаквахме все повече и повече проблеми в нашата гъсто населена страна за този бизнес и по-важното е, че виждахме големи възможности в Източна Европа. В крайна сметка избрахме България, защото всички суровини, от които се нуждаем за фураж, са в района. Открихме бившото държавно стопанство „Птимакс“ и перфектната локация в Павликени“, разказа за започването на дейността им бизнесменът. „В „Хайпро“ има добри работни места, за добри хора! Това, което очаквахме преди 25 години, сега е реалност. В България фермите се развиват и разрастват. Виждаме големи възможности за „Хайпро“ и добри години за напред!“, каза той.

Сред официалните гости бяха  съветникът по земеделски въпроси в посолството на Кралство Нидерландия  Стилиян Гребеничарски, народни представители,  кметове на общини и председатели на Общински съвети от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от областта.

По традиция на празника имаше специална сцена с изпълнения на различни детски, ученически и самодейни състави, както и щандове на занаятчии и местни производители, детски работилници и кътове, , както и много атракции за посетителите в градския парк „Кирил Ракаров“. Водещ на събитието беше актьорът Владимир Зомбори.

Новост тази година беше специалният Кът на местните традиции, в които 17 населени места представиха своите обичаи и поканиха публиката да им гостува. Всяко селище беше подготвило свой щанд, на който показа вкусни местни ястия. Оказа се, че павликенският регион е богат на кулинарни традиции, включително и малко известни рецепти.

За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи впрегна цялата местна общност на Павликени – наред с екипа на общинска администрация участваха служителите на кметства, читалища, пенсионерските клубове, училищата, детските градини, Общинския пазар, предприятието „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството и др.

Специална томбола с голяма награда екскурзия за двама до Нидерландия и още десетина награди беше проведена с публиката.

В обедните часове най-малките гости на празника се забавляваха в интересни творчески работилници и ателиета, обособени в Детски кът. Там настроението повишиха латино танците на „Ун Бесо“, веселите игри на „Кинетофън“ и работилниците по въздушна акробатика и жонглиране на „Нов цирк“. Всяко дете участва в ателието по фейспейнтинг и можете да изрисува собствена еко-торбичка.

Много местни производители показаха своята продукция на специалния занаятчийски базар. Сред тях акцент бяха производителите на декоративна растителност, защото това е един от важните отрасли за икономиката на Павликени.

Другият специален кът беше за екология и опазване на околната среда. Там бяха поканени „Булекопак“, за да разкажат повече за важността на рециклирането и разделното събиране на отпадъци. Еко кътът беше обогатен с работилницата на роботи, по идея на СУ „Бачо Киро“. Учениците демонстрираха със сглобен от тях робот как може да се събират отпадъци от околната среда. Те показаха и виртуална реалност, свързана с природата. От Общинският приют за безстопанствени кучета бяха оформили кът с малките си питомци и призоваваха повече хора да осиновяват домашни любимци от приюта. На своята маса Зоокът Павликени представи яйца от над 46 вида птици – фазани, пъдпъдък, щраус, зеброва амадинка, нанду, токачка, зелени яйца от араукана и много други. Голяма част от тях са събрани от птиците, които са показани в зоопарка, а останалите са дарение.

Следобедната част на програмата започна с атрактивното състезание „Руска рулетка“, в която късметът посочи кой от участниците ще уцели суровото яйце измежду няколко сварени. Победитлят получи награда.

Вечерта продължи с концерт с участието на група „4етно“, Гергана Стоянова и Александър Симеонов с техния бенд и звездата на вечерта – Папи Ханс.

Емоциите в парка започнаха още от петък вечер, когато беше първият празничен ден. На сцената излязоха множество ученически състави, а кулминацията бяха певиците DIA и Дара Екимова.


Ключови думи
Празник на яйцето Павликени