Събота, 27 Юли 2024
            
Горна Оряховица Други

Празникът на дрипавата баница във Върбица събра майстори от цялата страна, Царина от „Hell`s kitchen” разкри своята тайна за тестената вкусотия

  11.05.2024 13:59
Празникът на дрипавата баница във Върбица събра майстори от цялата страна, Царина от „Hell`s kitchen” разкри своята тайна за тестената вкусотия

Вкусно и ароматно е днес във Върбица. За осми път горнооряховското село посреща гости за Празника на дрипавата баница, наложил се като един от най-популярните кулинарни фестивали в страната. Стотици баници бяха наредени по щандовете на участниците, дошли от цяла България и дори от Румъния.

Празникът се организира от НЧ „Градина Върбица „Градина Върбица 1894“ и Кметство Върбица, подкрепени от Община Горна Оряховица. Мощно рамо за празника удрят спонсорите, сред които Фондация „Пламен Алексеев Маджуров“, „Кулинарните фестивали на България“, „Агротим“ и Тодор Христов – основен спонсор на събитието, „Мат“ и Никола Точев, местния производител Мариян Ковачев. Лидерът в производството на брашно под марката „София мел“ осигурява продукти, а бургаското „Победа“ АД – сладки лакомства за децата, които се включиха в работилничка по месене и точене, водена от баба Стефка от Върбица.

„Белла“ и „Best Foods” също са сред съмишлениците на организаторите.

Удивлението си от празника не спря да показва Царина Цанева от Горна Оряховица. Царина не успя да спечели тв формата „Hell`s kitchen”, но го напусна с нещо много по-ценно – уважението и любовта на публиката.

Много съм щастлива да присъствам на този невероятен празник. С голямо удивление виждам колко много хора са се постарали да направят баници от всякакъв вид, очарована съм от хората, които са тук. Много ми харесва организацията, радва ме, че в малко селце близо до Горна Оряховица има такъв фестивал. Поздравявам всички, всички заслужават първо място, сподели Царина пред щанд на участници, само на който имаше 37 вида баници.

Добрата баница става с домашно точени, а не с купени кори, е тайната на Царина. Най-шантавата баница, която лично тя е правила, била с кайма и грах.

С баклава с кексова плънка пък участва на днешния празник 18-годишният Йордан Йорданов от СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново. Младият мъж бе един от тримата индивидуални участници, заявили себе си като майстори на баниците.

За кулинарията го вдъхновила вече покойната му баба и в нейна памет Йордан възнамерява да продължи да се занимава с готвене. Опит трупа с помощта на клипчета в интернет и от свои познати, които напълно подкрепят хобито му. Хоби засега. Въпреки все още скромния си опит край фурната, Йордан е разбрал, че задължителната подправка за вкусната храна е любовта.

Така смята и журито на днешния празник - напусналата „MasterShef“ на крачка от Топ 5 Цветелина Томиъм и Ивайло Иванов от „Hell`s kitchen“. Въпросите си към тях зададохме минути преди да започне работата им като дегустатори и оценители.

Търсим автентичния вкус, защото той трябва да се пази. Очакваме да ни изненадат със сладка баница, очакваме креативност, казва Ивайло. Цветелина допълва, че лично тя търси най-изчанчената баница. Любопитството й бе насочено към участници от Варна, които при предишни издания на Празника на дрипавата баница са нареждали едни от най-богатите откъм разнообразие щандове. Търсим домашното, направено с качествени продукти и любов, допълва Томиъм. А Ивайло чакаше с интерес участниците от Румъния, за да види какво ще предложат те.

На баница със стафиди заложиха гостите от оттатък Дунава. Баницата е типична и за тамошната кухня – в сладък или солен вариант. В Румъния, също като в България, има регионална кухня. За Гюргево, откъдето пристигнаха днешните гости, е характерно сходството с българската добруджанска кухня.

Имат си и техни запазени марки, разбира се – като баницата с биволски млечни продукти, с месо, със спанак, с чесън, лук.

Целта на Празника на дрипавата баница е да покаже и съхрани многообразието от вкусове и аромати, идващи от всяко кътче на България.

А настоящият разказ е съвсем скромен опит за описание на изобилието, което днес владее Върбица.

Сн. Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Празник на дрипавата баница Върбица Царина
Последни
Седмицата
Анкета