Събота, 12 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

Над 320 печива опитаха гостите на шестия Празник на дрипавата баница във Върбица

  13.05.2023 14:04
Над 320 печива опитаха гостите на шестия Празник на дрипавата баница във Върбица

Над 320 всевъзможни баници и печива бяха изложени и впоследствие изядени на VI Празник на дрипавата баница във Върбица. Участваха майстори от 41 населени места, а на сцената се изявиха близо 30 колектива.

Преди шест години всички бяха скептични и не вярваха, че можем да направим празник с национално значение, но днес това е любимият кулинарен празник на България, припомни историята секретарят на НЧ „Градина – Върбица 1894” Анелия Димитрова, която е инициатор за вкусната среща в горнооряховското село.

Браво на кмета на селото Йордан Петров и на читалището, че вече шест години правят празника все по-добър. Благодаря на всички – от близо и далече, които идват, за да представят своята кухня и да се повеселят, обърна се кметът на Общината инж. Добромир Добрев към гостите, изпълнили площада на селото. Той мина лично и по всеки щанд, за да поздрави участниците.

Трудната задача да оценят цялото това изобилие имаха двама познати от кулинарните риалитите шефове – Ивайло Иванов от „Хелс Кичън” и Цветелина Томиъм от „Мастър шеф”. Добре че и наградите са много, за да се обхване огромното разнообразие от вкусотии.

Всъщност няма как да се изредят всички видове баници, участвали в празника. От класиката с яйце и сирене и всякакви зелении, до модернистични варианти с броколи и синьо сирене, ананас, грозде и т.н Май портокалите са най-модерни за сладките баници тази година, но пък от едно никополско село изненада с една трудно запомняща се дума – першаре. То се оказа нещо като развита сърма, използвана за плънка на баницата. Имаше баница – пица, баница – торта, както и още какви ли не печива. Всички перфектни на вид, а очевидно и добри на вкус, тъй като веднага след минаването на журито, всичко се изяде за минути.

И докато журито се мъчеше с оценките, на сцената се вихреха хора, танци и песни от всички краища на България. 77-годишната Стефка Илиева от Върбица даваше урок по точене на кори на всеки желаещ, дори на шеф Ивайло. Кметът инж. Добромир Добрев не пропусна и тази година да демонстрира, че не е новак в точенето и се справя доста добре. Другата атракция на празника – Янко Янков – Комитата, този път не беше подготвил баница, но пък беше с хайдушката си премяна и препасал пищови и ножове.


Ключови думи
Празник на дрипавата баница Върбица Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати