Вторник, 23 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

Неда Антонова се срещна с бъдещи писатели в Гимназията, а след това и с читателите си в Библиотеката на Горна Оряховица

  10.05.2024 22:09
Неда Антонова се срещна с бъдещи писатели в Гимназията, а след това и с читателите си в Библиотеката на Горна Оряховица

Две срещи с много различна аудитория направи писателката Неда Антонова при втората си визита в Горна Оряховица. Миналата година тя беше гост на библиотеката в СУ „Георги Измирлиев“. Тази година, отново по покана на учителя по български език и литература Йорданка Кушева, тя се срещна с малко по-големи ученици на Гимназията. Малко по-късно беше гост на Общинската библиотека, където разговаря с най-верните си читатели.

За двете различни публики, Неда Антонова беше приготвила и различни теми. Пред младите хора в Гимназията тя говори, тръгвайки от последната си издадена книга – „Плодовете зреят нощем“ и тази, която е в проект – „Час на класа“. И двете разглеждат теми, които са близки до младите хора. Идеята за книгата, която в момента пише, се родила от факта, че всеки ден в България едно дете посяга на живота си.

Представяте ли си, ако можеше, още при раждането да ни минат през някакъв апарат и да кажат – този е художник, този адвокат, този футболист и т.н. Ако се раждахме с ясното знание за какво сме дошли на този свят, щеше да е много лесно. Но нямаме този късмет и вие трябва добре да прецените къде е вашето място в света. Доверете се интуицията си, но и опознайте себе си. Открийте в какво ви бива и това правете. Тогава работата ще ви носи удоволствие, ще се развивате и ще имате уважението на децата си. Изучавайте се и добре преценете къде да хвърлите силите си. В противен случай може да сте външно успешни, но всъщност нещастни и провалени, посъветва младежите Неда Антонова с опита на своите 84 години.

Накрая тя дори им предложи малък тест. Даде им три думи – салата, стадион, депутат. И ги накара да изберат чисто интуитивно една от тях. Най-много избраха салата, немалка група избра стадион, а само едно дете си хареса депутат. Според психолозите, създали този просто тест, салата избират хората, които са родени да създават нещо материално – може да са инженери, хлебари, но и лекари, или шивачи. Тези, които са гласували за стадион, са хората, родени за сцена, за изява, те са и творци и от тях излизат създателите на духовни блага. Избиращите депутат могат да бъдат и едното, и другото, те трябва да се определят.

По-късно Неда Антонова бе посрещната в Общинската библиотека от главния библиотекар Светлана Гъркова. Имаме всички книги на нашата гостенка, но в момента можем да подредим тук само тези три-четири. Всички останали са раздадени, защото тя е сред любимите автори на нашите читатели, сподели Гъркова на дошлите за разговора с писателката.

Сред гостите в читалнята на Библиотеката беше и кметът Николай Рашков, дошъл с цвете за писателката и поздравителен адрес за библиотекарите, които утре ще празнуват своя професионален празник. Всъщност на 11 май – деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, е посветено и посещението на Неда Антонова в Горна Оряховица.

Понякога в живота се случва така, че нещо забравено отново става модерно. Надявам се, че четенето отново ще излезе на мода. Творете, обърна се Николай Рашков към Неда Антонова, а вие насърчавайте четено, каза той към библиотекарите. Четящият човек е мислещ, създаващ, движещ света напред, каза кметът преди сладкодумната Неда Антонова да започне своя разказ.

В читалнята на Общинската библиотека Неда Антонова предложи на възрастните си читатели темата за жената във властта. Авторката, която е известна с интереса си към исторически теми, разказа за Кера Тамара – сестрата на Иван Шишман, станала любима съпруга на султан Мурад и останала в историята не само с красотата, но и с образоваността си, интелекта и дипломатическите способности. Втората съпруга на цар Фердинанд – царица Елеонора, също е любим герой за Неда Антонова. Невероятно е, че тя няма българска кръв, а толкова е обичала българския народ и е направила толкова много за него, споделя Антонова. Третата в поредицата е Людмила Живкова – тя е спорен образ, но е безспорно, че извади България на картата и я направи разпознаваема, поне в света на културата, смята авторката на „Елегия“.

Накрая тя добави към колекцията си от плакати и покани с нейни срещи и красивите плакати на Общинска библиотека Горна Оряховица.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Неда Антонова Горна Оряховица