Неделя, 19 Май 2024
            
Велико Търново Други

Никополис ад Иструм ще е домакин на фестивала „Нике – играта и победата“

  08.05.2024 12:56
Никополис ад Иструм ще е домакин на фестивала „Нике – играта и победата“

На 25 май т. г. Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ до с. Никюп, община Велико Търново ще е домакин на седмото издание на Античен фестивал "Нике - играта и победата".

Тази година в събитието ще участват исторически реконструктори от Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Словения и България.

Атрактивната програмата ще акцентира върху живота на римляни и готи през Късната Античност и ще представи демонстрации на римски настолни игри, антична мода, пресъздаване на религиозни ритуали, екипировка, бойни построения и битки, робски пазар.  Ще има рецитации на антична поезия, изпълнения на групи за eтно-фолк музика и различни игри с публиката.

Входът за фестивала и археологическия резерват на 25 май ще е свободен.

Международният античен римски фестивал "Нике - играта и победата" се провежда ежегодно в Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ от 2016 година. Традиционно форумът се организира от Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице”, Регионален исторически музей - Велико Търново, Община Велико Търново и кметство на село Никюп.

Фестивалът се радва на голям посетителски интерес от страна на местните жители и туристите и допълнително популяризира историческата забележителност.


Ключови думи
Нике - играта и победата