Четвъртък, 13 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Четвъртокласници от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица откриват фестивала „Нике – играта и победата“

  14.07.2022 13:48
Четвъртокласници от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица откриват фестивала „Нике – играта и победата“

С възстановка на основаването на античния град Никополис ад Иструм започва фестивалът „Нике – играта и победата“ в събота, 16 юли. „Живата“ картина ще бъде пресъздадена от четвъртокласници от горнооряховското Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в 10,30 ч. Спектакъла за историята на античния град децата представиха през м. май като част от събитията, посветени на патронния празник на училището. В постановката „Всяко време е наше“ те възстановиха основаването на римския град, историята на писмото на императорите Семптимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм и още моменти от древното минало на селището.

Петото, юбилейно издание на античния фестивал „Нике – играта и победата“ в археологическия резерват до с. Никюп тази година ще е посветено на живота и делото на готския християнски мисионер Улфила.

В различни възстановки ще се включат над 80 участници, които ще покажат езически ритуали, антична мода, пазар на роби, въоръжение, лагери, занаяти и игри от епохата.

По време на събитието за любителите на историята ще има и пешеходни обиколки с беседи, водени от проучватели на Никополис ад Иструм археолозите д-р Павлина Владкода и д-р Иван Църов.

Достъпът до археологическия резерват и събитието ще е свободен.

Фестивалът се организира от СНЦ „Бъдеще за Никюп“ и Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и в партньорството с Регионален исторически музей – Велико Търново.

За улесняване на посетителите препоръчителният автомобилен маршрут до резервата е през с. Ресен и с. Никюп./ сн. архив ОУ "Св. св. Кирил и Методий"


Ключови думи
Нике - играта и победата
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати