Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Фестивалът „Нике - играта и победата“ се завръща в античния град Никополис ад Иструм (програма)

  28.06.2022 15:37
Фестивалът „Нике - играта и победата“ се завръща в античния град Никополис ад Иструм (програма)

След двегодишна пауза, в античния град Никополис ад Иструм до с. Никюп се завръща  фестивалът "Нике - играта и победата". Петото издание на атрактивното събитие ще се проведе в археологическия резерват на 16 юли 2022 г., съботаq и ще представи различни възстановки от Късната Античност.

Фестивалът се организира от СНЦ "Бъдеще за Никюп" и Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae" с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и в партньорството с Регионален исторически музей - Велико Търново.

Програмата на тазгодишното издание на античния фестивал ще е обвързана с живота и делото на готския християнски мисионер Улфила – личност с огромно значение както за местната история, така и за световната като цяло, съобщават организаторите.

Епископ Улфила вероятно е бил от готски или полуготски произход. Бил последовател на Арианското християнско учение и след като бил изгонен от готския крал Атанарих, се заселил с разрешението на римския император Констанций II в покрайнините на Никополис ад Иструм (днешното село Никюп). Именно в днешните български земи Улфила създава азбуката на готите и превежда на него Библията, което е и първият препис на Светото писание на варварски език. Част от този колосален труд е оцелял в така наречения „Сребърен Кодекс“ – документ от VI век, който днес се пази в Швеция.

По време на фестивала ще бъдат пресъздадени сцени от житието на Улфила – как първоначално послушниците му не биват добре приети от готите, но постепенно епископът спечелва сърцата им, проповядва им Христовото учение, покръства ги и ги обвързва завинаги със съдбата на Империята.      

За любителите на историята и археологията по време на събитието  ще има и пешеходни турове с беседи,  водени от дългогодишните проучватели на Никополис ад Иструм археолозите д-р Павлина Владкода и д-р Иван Църов от Регионалния исторически музей.

Достъпът до Археологически резерват „Никополис ад Иструм“  и до фестивала "Нике - играта и победата"  на 16 юли ще е свободен.

 За улесняване на посетителите препоръчителният автомобилен маршрут до резервата е през с. Ресен и с. Никюп.

Програма

10:00 ч. Откриване на фестивала

10:30 ч. Пресъздаване на основаването на града – спектакъл на четвъртокласници от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Горна Оряховица

11:00 ч. Сакраментум Милитум – клетва на римските войници

11:30 ч. Робски пазар

12:00 ч. Езически ритуал към богинята-майка Нертус

12:30 ч. Първа проповед на Улфила сред готите

13:15  ч. Късноантична литургия

15:00 ч. Демонстрации по лагерите на въоръжение, построения, стоки, настолни игри, работилници за деца, „конкурс“ за облекла

16:00 ч. Езическо жертвоприношение и ритуал за гадаене

16:30 ч. Късноантичен римски юридически процес

17:30 ч. Религиозен диспут между Улфила и мизийски епископ

18:00 ч.  Битка между готи и римляни

19:00 ч. Погребение на готски вожд

20:00 ч. Концерт на Ксана


Ключови думи
Нике - играта и победата Никополис ад Иструм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати