Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Императорско писмо на Септимий Север и Каракала вече е експонирано в Никополис ад Иструм

  02.09.2020 19:55
Императорско писмо на Септимий Север и Каракала вече е експонирано в Никополис ад Иструм

Фрагментираният триметров каменен епиграфски паметник, който бе реставриран от Руен Хаджиниколов от Регионален исторически музей - Велико Търново, вече е монтиран върху специален постамент в близост до булевтериона на римския град.

Императорското послание е открито на няколко парчета, със следи от пожар, през 1923 г. То е каменен препис на оригиналното писмо на Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм с благодарност за финансовата помощ, която им оказват.

Консервацията на писмото и връщането му в естествената среда на римския град е по проект “Ехо от миналото: писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализиране“ на Регионален исторически музей - Велико Търново и Сдружение „Бъдеще за Никюп“, а финансирането е по програма на „ЛИДЛ България“ за социално отговорни инициативи.

Проектът ще бъде финализиран този месец с поставянето на информационни табели и оригиналния текст, с преводи на български и английски език, до императорското писмо извисяващо се в центъра на римския град.

 


Ключови думи
никополис ад иструм каракала септимий север императорско писмо
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати