Понеделник, 20 Май 2024
            
Горна Оряховица Други

Община Горна Оряховица вече има лиценз за самоохрана

  08.05.2024 09:52
Община Горна Оряховица вече има лиценз за самоохрана

С организатора по охранителни дейности в Община Горна Оряховица инж. Венцеслав Добрев сме радостни да съобщим, че Общината вече има лиценз за извършване на самоохрана. Това дава възможност за по-широки правомощия на новата структура, която предстои да бъде създадена. Служителите ще бъдат и униформени.

Това информира кметът на Горна Оряховица Николай Рашков.

Съществуващата досега служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти и т. н. Сега такива правомощия са вече факт.

За да можем да упражняваме истински контрол по опазване на обществения ред и имущество, с мое заявление до ГД „Национална полиция“ поисках издаването на лиценз за извършване на охранителна дейност. По смисъла на Закона за публичните финанси, бюджетни организации като Общината имат право да извършват самоохрана при същия лицензионен режим, който важи за частната охранителна дейност, уточнява Рашков.

Лицензът е факт, след като са преминати всички необходими процедури.

Ръководител на новото общинско звено Дирекция "Контрол, охрана и превенция" отново ще е Венцеслав Добрев. Ще разчитам на него да надградим функционалността на структурата.

Досега служителите можеха да връчват призовки от правораздавателните институции, документи от „Местни данъци и такси“ на лица, които са длъжници, да съставят актове по Наредбата за опазване на обществения ред и по Закона за етажната собственост. Занапред в още по-голяма степен ще разчитаме на тях за спокойствието на гражданите, но също така и за контрол и санкции при неспазване на правилата.

Строг контрол ще се упражнява включително и за това дали домашните любимци са чипирани и регистрирани по надлежния ред. Това е част от комплекса мерки, който предвиждаме за справяне с популацията от бездомни кучета. Първоначално служителите ще издават само предписания, но в бъдеще ще се налагат и глоби.

По този начин ще е налице превенция срещу изоставянето на любимци и изхвърлянето на нежелани потомства, посочва още кметът.


Ключови думи
охранителна дейност Горна Оряховица Николай Рашков