Неделя, 19 Май 2024
            
Горна Оряховица Други

Доброволци от Младежкия парламент показват на децата от детските градини в Горна Оряховица първата ни писменост - глаголицата

  07.05.2024 15:08
Доброволци от Младежкия парламент показват на децата от детските градини в Горна Оряховица първата ни писменост - глаголицата

Азбуката ни е написана като молитва за бъдещето на българите, споделят момчетата и момичетата от Горнооряховския младежки парламент, които се включиха в нова мисия – да покажат на най-малките горнооряховчани първата ни писменост – глаголицата.

Младите хора посетиха детските градини „Ален мак”, „Бодра смяна”, „Божур”, „Елена Грънчарова” и „Първи юни” и чрез истории, забавни игри и задачи запознаха децата с българската писменост и символите, закодирани в буквите ни.

Идеята на младежите е да покажат магията на словото и българският език, да насърчават родолюбието, защото красотата на езика е една от най-големите ни гордости.

Срещите преминават с много радост и забавление за децата, които искрено се вълнуват от историята на нашата писменост. Подготвените букви от глаголицата и игрите свързани с нея помагат за нейното запомняне. Младежите оставят и във всяка детска градина картончета с букви за оцветяване, за да си припомнят старата азбука и занапред.

С тези знания децата ще се гордеят още повече с нашата България. Благодарим на всички спомоществователи, които ни помогнаха за да осъществим тези срещи и да разкрием магията на българския език пред най-малките. Благодарим и на старши учителя Петя Керемедчиева, на Мирена Бобева и на всички учители в детските градини, които активно съдействаха за да се осъществят срещите., коментираха от Младежкия парламент.


Ключови думи
Младежки парламент глаголица Горна Оряховица