Вторник, 18 Юни 2024
            
Други Свищов

В Свищов започнаха Майски празници 2024

  02.05.2024 13:10
В Свищов започнаха Майски празници 2024

С изложбата „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“ днес в Свищов бе даден старт на програмата на Общината Майски празници 2024.

От 2 май в къща-музей „Алеко Константинов" е подредена експозицията от фонда на Музея, в която са включени мъжки ризи, кожени мъжки колани с гравирани сребърни плочки, ръчно тъкани пояси и др.

Сред старите българи носията е била на особена почит и от незапомнени времена тя е символ. Някога основната част от облеклото е била ризата, която е играла ролята на основна горна дреха, около която се разполагат другите части на носията. Акцентът в настоящата изложба са мъжките ризи, които са дарени през годините от жители на Свищовска околия и които за първи път са подредени на показ за посетители. Сред ръчно тъканите и везани мъжки одежди могат да се видят и женска народна носия, цървули и инструменти за изработката на сукно – като се започне от ножицата за стригане на овце и се премине през дарака за чепкане на вълна, хурката и вретеното.

Сред експозицията са подредени също ръчно изплетени на 5 куки и бродирани вълнени чорапи, традиционен мъжки пояс, менци за вода и др.

Изложбата "Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден " ще бъде отворена за посетители през целия месец май.


Ключови думи
Майски празници Свищов
Последни
Седмицата
Анкета