Понеделник, 17 Юни 2024
            
Елена Политика

Партии и коалиции постигнаха съгласие за 205 места в секционните комисии в община Елена

  02.05.2024 09:45
Партии и коалиции постигнаха съгласие за 205 места в секционните комисии в община Елена

Коректно и в пълно разбирателство преминаха консултациите, свикани от кмета инж. Дилян Млъзев, за съставите на секционните избирателни комисии в община Елена за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 година.

В консултациите участваха упълномощени  представители  на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание – КП „ГЕРБ-СДС“, КП „ПП-ДБ“, ПП „ДПС“, ПП „Възраждане“, КП „БСП за България“, ПП „Има такъв народ“.

Със заповед на кмета в общината са образувани 27 избирателни секции. Осем от тях – шест в града и по една в селата Майско и Константин, са с над 500 избиратели и с решение на Районната избирателна комисия СИК са деветчленни. Останалите 19 са с по седем члена или общо 205 души ще работят в комисиите по двата вота.

Разпределението, съгласно Решение №20 от 23.04.2024 г. на РИК, е 49 места в СИК за КП „ГЕРБ-СДС“, 45  за КП „ПП-ДБ“, 29 за ПП „ДПС“, 28 за ПП „Възраждане“ и по 27 за  КП „БСП за България“ и ПП „Има такъв народ“. Ръководните  позиции в избирателните комисии - председател, зам.-председател и секретар са: 24 за ГЕРБ-СДС, 21 за ПП-ДБ, по 12 за ДПС и „Възраждане“, 8 за „БСП за България“ и 4 за „Има такъв народ“. 

Участниците в консултациите приеха Подвижната избирателна комисия да се състои от 6 члена, по един от всички партии и коалиции, които имат право да участват в разпределението за състав на СИК. Споразумяха се председателят на ПСИК да е от Коалиция „ГЕРБ-СДС“, зам.-председателят от Коалиция „ПП-ДБ“ и секретарят от Партия „ДПС“.


Ключови думи
СИК Елена