Понеделник, 29 Апр 2024
            
Елена Общество

Родолюбци опитват да спасят църквата в Илаков рът

  07.04.2024 06:55
Родолюбци опитват да спасят църквата в Илаков рът

Родолюбива инициатива е подета за църквата в Илаков рът. Тя е завършена през 1908 г. при доброволното участие на всички жители на еленското село. Днес техни наследници и хора, които милеят за храма, опитват да го спасят:

„Някога старата църква "Въведение Пресвета Богородица" представлявала малък неугледен храм, иззидан от речен камък, неустойчив, готов да рухне.

Тогава протойерей Стоян П. Дюлгеров, назначен за свещеник, застава начело на селото в осъществяване на една спонтанно породена инициатива: строеж на нова църква.

Изграждането на нов модерен храм било трудно постижима задача за ограничените възможности на неголямото село. Постройката на новия храм, носещ същото име "Въведение Пресвета Богородица", била възложена на тревненски майстори, строежът продължава 2 - 3 години при доброволното участие на всички селяни. Храмът е завършен 1908 година.

Ние, потомците на нашите прадеди, не сме само наследници, но и продължители на тяхното дело както в духовно, така и в интелектуално и нравствено отношение.

Съзнаваме нашия дълг да го обогатяваме по всичко онова, което е добро, здраво, красиво. А това значи, че съкровищата трябва да се умножават с годините.

Първа и неотложна задача на родолюбивите инициатори е да осигурим пари за ремонта на покрива на църквата и други дейности, които биха подобрили състоянието ѝ. Ремонтите не търпят бавене, тъй като има сериозни течове, а влагата нанася непоправими щети на вътрешната уредба.

С одобрението и благословията на Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий е разкрита официална банкова сметка на името ЦЪРКВА ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО – ИЛАКОВ РЪТ в банка ДСК с IBAN BG79STSA93000030180412

упълномощени лица /титуляри по сметката/ са отец Георги от с. Буйновци, Йордан Йорданов и Стефан Алеков.

Има направена и дарителска кутия в магазина в селото.

По примера на нашите предци апелираме за съпричастност към съдбата на църквата в с. Илаков рът.

тел. 087 91 01 352 - Йордан Шубърков, кметски наместник

тел. 0888 702 700 – Христина Колева, наследник на Протойерей Стоян П. Дюлгеров

тел. 088 94 66 375 – Стефан Алеков“./ сн. Община Елена


Ключови думи
църква Илаков рът