Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Шеф Ели от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” е сред най-добрите млади готвачи в Северна България и отива на национален финал

  02.04.2024 14:59
Шеф Ели от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” е сред най-добрите млади готвачи в Северна България и отива на национален финал

Възпитаничката на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” Елеонора Колева се нареди на 4-то място в Регионалното състезание „Най-добър млад готвач” в конкуренцията на 23 връстници от професионални училища в почти цяла Северна България.

В регионалния кръг на състезанието по професии участваха победителите от училищните кръгове в гимназии от почти всички области в Северна България. 23 млади кулинари си оспорваха 6 места, които дават право на участие в националния финал, който ще е в Златни пясъци. Домакин на Регионалното състезание беше Гимназията по туризъм във Велико Търново, самият кулинарен сблъсък се проведе в кухнята на „Меридиан Болярски” в старата столица.

Оценяваше жури от топ специалисти, сред които Петър Йоргов – председател на Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство, шеф Виктор Светославов от Кулинарна академия и др.

Шеф Ели, която е деветокласничка в горнооряховската Гимназия по хранителни технологии, спечели място на финала с майсторски приготвено и презентирано ястие „Сърмичка с пъстърва, два вида гъби и меко сирене в маслен-трюфел сос, гарнирана с картофено пюре със сметана, сотирана бакла, карамелизиран фенел и печена земна ябълка с масло и мащерка”.

Елеонора Колева е възпитаник на инж. Нели Николова, която е амбицирана да покаже таланта на своите ученици на всички значими състезания за тази възраст.

Всъщност инж. Николова ще има двама възпитаници на националните финали по професии в Златни пясъци, тъй като съученикът на Ели Цветко Цветков ще участва в категория „Най-добър млад хлебар и сладкар”. В тази категория няма регионален кръг и училищните победители отиват направо на националния финал.

Състезанието, което ще определи най-добрите млади готвачи и сервитьори от професионалните училища в страната, е от 24 до 26 април в „Грифит хотели” в Златни пясъци.

Елеонора Колева и Цветко Цветков от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” вече са сред най-добрите. В края на миналата година те влязоха в първата петица на Национална кулинарна купа на България в категория „Млад готвач 2023”.

Децата ни са много талантливи и заслужават да им дадем най-доброто. Започваме да се борим за оборудване на своя работилница, казва инж. Нели Николова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Елеонора Колева ПГХТ "Проф. д-р Асен Златаров" Горна Оряховица