Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Пчеларите Иван Атанасчев и Мариян Явашев подариха медоносни дръвчета на ДГ „Здравец” и ги засадиха заедно с децата

  29.03.2024 14:27
Пчеларите Иван Атанасчев и Мариян Явашев подариха медоносни дръвчета на ДГ „Здравец” и ги засадиха заедно с децата

След като преди месец пчеларите Иван Атанасчев и Мариян Явашев разказаха на децата в ДГ „Здравец” как пчелите правят мед и подариха по един буркан от сладкото лакомство на всяка група, преди няколко дни им занесоха и четири дръвчета – липа и акация.

Всяка група в детската градина получи по едно дръвче и децата го засадиха заедно с пчеларите в двора. Идеята е хлапетата да се грижат за дръвчетата, а пчелите да имат цвят от който да правят мед. Засаждането се случи дори в ефира на БНТ, националната телевизия включи горнооряховската детска градина пряко в „България в 60 минути”.

Започнахме с подаряване на мед в детските градини и открити уроци за пчелите. После обаче решихме да се върнем още по-назад в процеса и да започнем да разказваме за дърветата и цветята, от които пчелите правят меда. Затова следващата ни инициатива е да подаряваме дръвчета и да ги засаждаме съвместно с децата. Така те ще знаят, че трябва да се грижат и да помагат на пчелите, обясни новата инициатива Иван Атанасчев.

Междувременно пчелното стопанство под Камъка, където преди години Иван създаде сливова градина, се разраства. А към сливите се добавят липи и акации, за да има разнообразна паша за многобройните пчелни семейства.


Ключови думи
пчели ДГ "Здравец" Иван Атанасчев Горна Оряховица