Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество Светски

Истински фурор беше благотворителната вечер в стил „Великият Гетсби“ и събра 40 000 лева за рехабилитацията на 4-годишната Ани

  17.03.2024 11:18
Истински фурор беше благотворителната вечер в стил „Великият Гетсби“ и събра 40 000 лева за рехабилитацията на 4-годишната Ани

Много емоционална, красива и в крайна сметка повече от резултатна се оказа благотворителната вечер в стил „Великият Гетсби“, организирана от Дамското благотворително дружество „Св. Мина“. Събрани бяха двойно повече пари от сумата, която си бяха поставили за цел организаторите.

Събитието е в подкрепа на 4-годишната Ани от Правда, която е с детска церебрална парализа и епилепсия. Детето претърпя операция в турска клиника в края на миналата година и има отчетлив напредък – малката вече седи седнала и дори беше на вечерта в „Калоянова крепост“. Необходими са много рехабилитации, за да се продължи успешното начало. За тази година семейството има нужда от 20 000 лева. За да ги осигури, дружество „Св. Мина“ започна поредица от инициативи, едно от които е вечерта в стил 20-те години на миналия век.

Тя се получи толкова успешна, че накрая бяха събрани не 20, а 40 хиляди лева. Всички пари ще са за Ани и родителите й могат да са спокойни, че имат осигурено лечение за още една година.

Нищо такова не е правено в региона и шоуто в стил Гетсби предизвика огромен интерес. В „Калоянова крепост“ присъстваха около 150 души – от региона, но и от София, Пловдив, Бургас, Сливен. Продадени бяха и много неприсъствени куверти. Така че вечерта започна с 9900 лева, осигурени за каузата.

С минута мълчание в памет на патриарх Неофит и с разказ за неговото дело, започна вечерта. Дядо Неофит ни завеща да се борим за немощните, за тези, които имат нужда от подкрепа. Сигурна съм, че тази вечер той беше с нас и затова се получи толкова добре и събрахме толкова много пари, казва председателката на „Св. Мина“ Бранислава Мамучевска.

Целта, която си поставяха дамите от дружеството – да съберат 20 000 лева, беше изпълнена още в самото начало. Малко след прочувствените думи на домакините – отец Зоран и Бранислава Мамучевски, и след думите на майката на Ани, един от гостите станал и допълнил сумата, дарявайки 10 100 лева. Човекът всъщност е чужденец, гостувал на приятели, които го завели на благотворителното събитие и бил толкова впечатлен, че решил да оформи нужната сума сам.

Това, разбира се, не попречи и на другите гости да участват активно в благотворителния търг и да даряват за Ани. В един момент сумата станала 36 хиляди и нещо. Тогава пак един от гостите решил, че е хубаво да бъде закръглена и дарил почти 4000 лв., за да се стигне до финалното 40 хиляди – двойно повече от поставената цел.

Самата вечер се получи много емоционална и заради избраната тематика. Стилът на 20-години допадна много на гостите и почти всички бяха в дрескод, повлиян от „Великият Гетсби“. Мая Бежанска, която беше водещ на събитието, се раздаде и в крайна сметка също се включи в благотворителната кампания, като се ангажира да заведе на летен лагер братчето и сестричето на Ани и малката Марина, за чието лечение също се грижи дружество „Св. Мина“.

В програмата се включиха саксфонистът Милен Стойков, диджей Джубар, Boriana Dance и „Вирджиния балет” и всички те направиха така, че вечерта да се помни и с атмосферата, не само със събраните пари.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Великият Гетсби Горна Оряховица