Неделя, 28 Апр 2024
            
Общество Павликени

Започва рехабилитацията на 2,5-километров общински път към с. Димча

  14.03.2024 14:40
Започва рехабилитацията на 2,5-километров общински път към с. Димча

Започва рехабилитацията на 2,5-километровата пътна отсечка, която свързва село Димча с пътя Павликени – Сухиндол. Проектното решение предвижда полагане на два нови асфалтови пласта; изграждане на подземна тръбна мрежа за оптична кабелна линия, направа на нови банкети, ремонт на водостоци, полагане на маркировка и стандартизирани пътни знаци.

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, заедно с директора на Областна дирекция „Държавен фонд „Земеделие” Цветан Иванов, кмета на Кметство Димча Иваничка Колева, бившия кмет на селото Стефан Прокопиев и управителя на строителната фирма Владислав Василев  дадоха официален старт на строителните работи като направиха символичната първа копка.

„Обновяването на пътищата между населените места е една от основните ни управленски задачи, наред с рехабилитацията на водопроводни мрежи. През миналите мандати ние вече успешно завършихме пълна реконструкция на над 55% от цялата общинска пътна мрежа. С това сме една от общините в Северна България, които имат най-голяма част обновени общински пътища“, каза в словото си инж. Емануил Манолов. Той посочи, че в с. Димча предстои и още една „първа копка“ – за възстановяването на зелена площ в центъра на селото.

„Пожелавам си по обновения пътен участък в село Димча да се завърнат и да се заселят много млади хора. Пожелавам по този път в нашето село да пристигнат добруването, единството и прогресът, за да стане то едно още по-добро място за живеене“, каза кметът на с. Димча Иваничка Колева.

Отсечката е част от по-големия проект „Рехабилитация на общинска пътна мрежа в община Павликени“, финансиран по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., който е с обща стойност 3 507 555 лева с ДДС. Той обхваща две пътни отсечки – 800 метра пътна отсечка от четвъртокласен път Павликени – Дъскот – Паскалевец, както и участък от 2,5 км, който започва при кръстовището с републикански път Сухиндол - Павликени и свършва при кръстовището в село Димча с пътя за село Върбовка.

Средствата за рехабилитиране на пътния участък при село Димча възлизат на 2 780 213 лева. Срокът за изпълнение е 12 месеца.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „БКС-Горна Оряховица“ ЕАД - Горна Оряховица с  изпълнителен директор Владислав Василев. Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „Ведипема“ ЕООД  - София с управител инж. Димитър Димитров. Техническият проект е изготвен от фирма „Виамап“ ООД - София с управители Маргарита Тончева и Мариана Дойчева. Фирмата ще осъществява и авторския надзор по време на строителството. Консултантски услуги за управление на проекта ще осъществява фирма „Институт за управление на програми и проекти” ООД - София с управител Димитър Донов.

С реализацията на дейностите по проекта значително ще се подобри селищната среда, ще се подобри качеството и надеждността на придвижване, ще се избегнат пътни инциденти и ще се постигне по-добра свързаност и комуникативност между населените места в община Павликени.

Водосвет за здраве и благословение на работата по обекта отслужи отец Георги.

Ученици от групата за художествено творчество при НЧ „Надежда-1886“ с. Димча с ръководител Иваничка Колева поздравиха присъстващите с кратък поетичен рецитал.


Ключови думи
Димча ремонт път