Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

В очакване на договорите с МРРБ: Община Горна Оряховица търси строител на пътища за 40 милиона лева

  16.03.2024 09:09
В очакване на договорите с МРРБ: Община Горна Оряховица търси строител на пътища за 40 милиона лева

Докато чака подписване на договорите с МРРБ за финансиране на проектите, които бяха заложени в Бюджет 2024, Община Горна Оряховица откри  процедура за избор на строителна фирма, която да извършва договорените дейности. Поръчката, стартирана по ЗОП, е за сключване на рамково споразумение за 4-годишен период или докато се изчерпят предвидените 40 милиона лева без ДДС.

В последните години ремонтите в Горнооряховско се извършват от „Пътни строежи – Велико Търново” АД. Рамковото споразумение, по което се действа, обаче ще изтече скоро и това налага пускането на нова поръчка.

Процедурата е открита на 13 март, а оферти се приемат до 12 април. Отварянето им ще е в 15 часа на 15 април.

Рамково споразумение означава, че фирмата ще изпълнява обекти при осигурено финансиране.

Очаква се в следващите години Община Горна Оряховица да получи 30 милиона лева за 12 проекта, включени в Бюджет 2024, които трябва да се реализират до 2026 г. Който спечели рамковото споразумение, ще изпълнява проектите без да е необходимо да се минава през процедури за всеки поотделно.

Междувременно МРРБ започна да подписва договори с общините за одобрените проекти. 442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти са подписани към момента от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Те са на обща стойност 971 млн. лв. и ще се реализират и разплащат на траншове до края на 2026 г.

Досега са подадени общо 1159 заявления за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Екипът на МРРБ е обработил около 900 проекта, като допустими за финансиране и без забележки са 583 от тях на обща стойност над 1,13 млрд. лв. Очаква се през следващата седмица да бъдат подписани още 141 споразумения, които са напълно окомплектовани, а за тези, в които са установени пропуски, се води комуникация с местните власти за отстраняване на неточностите, съобщават от МРРБ.

Община Горна Оряховица е подала заявление за финансиране за 8 от одобрените 12 проекта. В това число са общинските пътища и четирите градски улици – „Пирот”, „Мано Тодоров”, „Васил Априлов” и „Христо Смирненски”. Договорите още не са подписани, тъй като се наложи да се прецизират точно названията на проектите в Приложението на Закона за бюджета. Това вече е направено, така че Общината очаква да бъде поканена за подпис.

Елена ВЕЛКОВА

Снимката е илюстративна - архив


Ключови думи
ремонт улици Горна Оряховица