Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Подменят осветлението на „Костницата“ в Ново село, областният управител се ангажира да съдейства за освежаване на стенописите

  13.03.2024 15:55
Подменят осветлението на „Костницата“ в Ново село, областният управител се ангажира да съдейства за освежаване на стенописите

Областният управител Ивайло Здравков изпълни поетия си ангажимент и посети на място Ново село. Той бе придружаван от управителя на фирма „ХИТ" ООД, която поддържа уличното осветление на община Велико Търново Цветан Зеленков.

Двамата откликнаха на сигнала на кмета на населеното място Христо Христов, който преди две седмици посети приемната на областния управител. Тогава местният управник алармира за проблеми с осветлението в местността Костницата, където е паметникът на отец Матей Преображенски. След огледа управителят на дружеството пое ангажимент, че повредата ще бъде отстранена, а лампите ще бъдат подменени с LED-осветителни тела.

Ивайло Здравков разгледа „Костницата“. Той се ангажира да съдейства за освежаване на стенописите в паметника, като се свърже с ръководството на Факултета по изобразително изкуство при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Другият ангажимент, който пое Ивайло Здравков, се отнася до един от най-големите проблеми на Ново село. Кметът Христов му предаде резюме на проект за отводняване на дъждовни и подпочвени води и изграждане на скатови канавки. Проектът е от 2008 г., когато за реализацията му са били нужни 280 000 лв. До момента обаче управата на Ново село не е намерила финансиране.

Здравков се ангажира проектът и КСС-то да бъде актуализирани и да се търсят варианти за отпускане на нужните средства. По време на разговора стана ясно, че в Ново село има 17 чешми и около 40 обществени кладенци, което при порой създава проблем и пълни деретата. Освен това областният управител разпореди ремонт на една от чешмите, която в момента е в неизправност.

„Това е първият областен управител, който за двадесет години влиза в кабинета ми“, коментира кметът на Ново село Христо Христов. Той изказа удовлетворението си, че представител на държавата се ангажира с проблемите на малките населени места.

 


Ключови думи
Костница Ново село Цветан Зеленков